18:01 16.04.2020

Суд узяв під домашній арешт екс-депутата Чорновол

3 хв читати

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту народному депутату України VIII скликання, активістці Революції гідності Тетяні Чорновол, підозрюваній Державним бюро розслідувань (ДБР) в умисному вбивстві людини під час підпалу офісу Партії регіонів у лютому 2014 року.

Таке рішення слідчий суддя Печерського райсуду Сергій Вовк прийняв у четвер, задовольнивши таким чином клопотання слідства.

Суд, обравши запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 червня 2020 року, поклав на Чорновол низку обов'язків, окрім носіння електронного засобу контролю: прибувати на перший виклик слідчого, не покидати місця проживання, утриматися від спілкування зі свідками та здати документи для виїзду за кордон.

"Місяць сиділа вдома, тому що карантин, а тепер ще два місяці - тому що під арештом", - сказала Чорновол, реагуючи на рішення суду.

Народні депутати від "Європейської солідарності", які раніше заявляли про готовність узяти Чорновол на поруки, висловили обурення тим, що суд не розглянув питання можливості поручительства.

Трансляція судового засідання відбувалася на Youtube-каналі "Судова влада України". Раніше суд відмовив у відводі судді Вовка, про що просила Чорновол та її захист, аргументуючи його заангажованістю.

"Мені все одно, яке рішення ви ухвалите... Тому що я тут не жертва, я тут переможець... ця справа не проти "майданівців", а проти всіх, у кого є почуття національної гідності", - заявила Чорновол під час виступу в суді.

Вона вкотре наголосила, що не заперечує факту підпалу офісу Партії регіонів під час Революції гідності в 2014 році, але не вбачає зв'язку між підпалом і смертю співробітника офісу, в якому її звинувачує слідство. "Немає причинно-наслідкового зв'язку між смертю цієї людини (яка загинула внаслідок пожежі в офісі партії - ІФ) і моїми діями", - заявила Чорновол.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва у вівторок розпочав розгляд клопотання слідства про обрання запобіжного заходу Чорновол за обвинуваченням в умисному вбивстві, висунутому на її адресу ДБР. Обвинувачення просить суд обрати запобіжний захід Чорновол у вигляді цілодобового домашнього арешту.

10 квітня співробітники ДБР здійснили обшук у будинку Чорновол. Їй повідомили про підозру в керуванні підпалом офісу Партії регіонів у лютому 2014 року, внаслідок чого загинула людина.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав підозри стосовно Чорновол неадекватними і ганебними та запропонував першому заступнику директору ДБР Олександру Бабікову залишити державну службу. Аваков зазначив, що Бабіков був адвокатом екс-президента України (2010-2014 рр.) Віктора Януковича. "Ви наплювали на конфлікт інтересів, як керівник ДБР, й інспірували справу проти Тетяни Чорновол" - написав Аваков на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У ДБР, у свою чергу, заявили, що відомство працює поза політикою. Пізніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило про відсутність в Олександра Бабікова конфлікту інтересів під час здійснення повноважень першого заступника директора ДБР.

14 квітня слідчі ДБР допитали Чорновол, вона відмовилася свідчити, посилаючись на своє конституційне право.

Перед допитом у ДБР Чорновол заявила, що не даватиме показань, щоб вони не стали підставою для притягнення до кримінальної відповідальності інших учасників Революції гідності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА