17:15 17.04.2020

Без нової стратегії нацбезпеки говорити про захист України несерйозно - Турчинов

2 хв читати
Без нової стратегії нацбезпеки говорити про захист України несерйозно - Турчинов

В України досі немає нової стратегії національної безпеки, без якої говорити про захист країни несерйозно, заявляє екс-секретар РНБО Олександр Турчинов.

"У серпні минулого року мала бути ухвалена стратегія національної безпеки країни і це не є факультативом: бажає президент - не бажає, приймає - не приймає. Це вимога закону України про національну безпеку", - сказав Турчинов під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму "Нова реальність: як захистити наш дім від війни, хвороби та розрухи?" у п'ятницю.

Він нагадав, що згідно з цим законом до серпня минулого року мали провести інспекцію сектору безпеки та оборони, після чого мала бути ухвалена нова стратегія національної безпеки.

"Я нагадаю, зараз - квітень. Може, є якийсь секретний указ? Я його не знаю, я не читав документа, який був би затверджений указом президента", - зазначив Турчинов.

За його словами, без стратегії не може бути жодного планування у всіх сегментах сектору безпеки та оборони.

"Нові керівники країни мають зрозуміти свою відповідальність, ...і за ухвалення та виконання стратегії національної безпеки, і за захист країни від будь-яких загроз, зокрема епідеміологічних", - зазначив Турчинов.

Він наголосив, що якщо надалі ухвалення стратегії нацбезпеки України затягуватиметься, "то говорити про безпеку країни, про протистояння військовій агресії РФ просто несерйозно".

Екс-секретар РНБО також висловив здивування, що оборонне замовлення не передбачає у 2020 році фінансування на закупівлю вітчизняних ракет "Вільха", крилатих ракет "Нептун" та інших видів озброєння.

"Ракетна програма без системних державних замовлень працювати не може", - наголосив Турчинов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА