19:11 17.04.2020

Спробу колишнього менеджменту ОГХК відновити контроль над компанією припинено за участю правоохоронців

5 хв читати
Спробу колишнього менеджменту ОГХК відновити контроль над компанією припинено за участю правоохоронців

Голова Фонду держмайна (ФДМ) України Дмитро Сенниченко заявив про спробу колишнього керівництва ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), відновити контроль над компанією через прийняття судової ухвали, яку було оскаржено, а ситуацію нормалізовано за участю співробітників МВС.

"Була спроба рейдерського захоплення стратегічного державного підприємства - ОГХК. Була спроба колишнього менеджменту відновити контроль над підприємством. Цю спробу за участю силових органів - МВС та інших - зупинено. Менеджмент компанії на місці. Компанія перебуває під контролем держави", - сказав голова ФДМ на брифінгу в п'ятницю.

За його словами, правоохоронні органи розслідують діяльність попереднього менеджменту ОГХК, який обвинувачують у зловживанні службовим становищем, нанесенні значної шкоди компанії та державі. "Цей менеджмент через суди намагався відновитися в керівництві цього стратегічного держпідприємства. При цьому автоматизована система Господарського суду Києва 44 рази не могла визначити суддю. І знайшлася суддя Зеленіна, яка наклала абсолютно незаконне забезпечення, щоб зупинити рішення ФДМ про зміну менеджменту. Але фонд сьогодні активно працював, щоб забезпечити контроль держави. Силові відомства працювали і продовжуватимуть працювати над тими самими фігурантами, і, можливо, знайдуться ще й нові", - констатував Сенниченко.

Заступник голови ФДМ Сергій Ігнатовський пояснив, що колишній менеджмент ОГХК подав позов до суду (про поновлення на посаді - ІФ), і суддя Господарського суду Києва Зеленіна своєю ухвалою призупинила наказ фонду про зміну керівництва на час розгляду цього позову. При цьому суддя фактично скасувала кадрове рішення ФДМ.

За словами Ігнатовського, незважаючи на те, що така практика забезпечення позовів, які в тому чи іншому порядку легалізують позивачів як керівників підприємств, давно визнана незаконною, суддя Зеленіна все-таки винесла таке визначення, після чого колишній менеджмент ОГХК прийшов в офіс і намагався здійснювати управління компанією.

У свою чергу ФДМ вжив низку дій у відповідь на спроби екс-менеджменту встановити контроль над держпідприємством. Зокрема, опротестовано рішення судді, направлено заяву у ДБР про вчинення злочину суддею, направлено заяву до Вищої ради правосуддя щодо порушення суддею процесуальних норм і суддівської етики. ФДМ також звернувся до Офісу протидії рейдерству при Мін'юсті.

"Також ми подамо заяву до СБУ. Останнім часом ми стикаємося із запеклим опором попередніх керівників компаній, яких ми змінюємо на інших, щодо виконання рішень ФДМ. Зі свого боку ми вживатимемо все можливе і все законне для протидії таким намірам. Сподіваємося, і правоохоронна система потужніше включиться. Розпочнемо кримінальні провадження стосовно тих, хто сьогодні прийшов до офісу. Щоб в майбутньому держкомпанії перестали бути об'єктом інтересів угруповань і почали працювати на користь держави", - сказав заступник голови ФДМ.

Як повідомлялося, раніше Сенниченко обвинуватив колишнього першого заступника голови правління ОГХК Олександра Гладушка в рейдерському захопленні компанії.

"Сьогодні зранку відбулася спроба попереднього менеджменту АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" на чолі з О. Гладушком отримати контроль над стратегічною державною компанією", - повідомляється у заяві голови ФДМ у п'ятницю.

При цьому Сенниченко зазначив, що ОГХК - це флагман великої приватизації, на придбання якого є 16 потенційних покупців - відомих компаній з усього світу.

"Історично ця компанія була розплідником корупції, стосовно попереднього менеджменту відкрито декілька кримінальних справ НАБУ на суму збитків майже $13 млн. Фонд державного майна України разом із правоохоронними органами не допустить рейдерського захоплення державного підприємства і завершить процеси залучення інвестора через приватизацію. Держава є. Інвестиції мають працювати на Україну", - наголосив голова ФДМ.

ФДМ наказом від 19 лютого цього року призначив нового в. о. голови правління ОГХК Михайла Макарова, погодженого Кабміном, замість Олександра Гладушка. Потім голова Фонду Дмитро Сенниченко представив Макарова і його радників - Тетяну Гогенко та Пітера Девіса. За його словами, зміна керівництва компанії - важливий крок у підготовці об'єкта до "великої приватизації".

Наказом від 19 березня фонд припинив повноваження першого заступника голови правління ОГХК Гладушка, призначивши на його місце незалежного фінансового консультанта Пітера Девіса, який у 1994-1998 роках працював у Glencore в Москві фінансовим контролером. У послужному списку Девіса робота в Києві в Central European Media Enterprises регіональним CFO у 2002-2005 роках, фінансовим консультантом Scythian Limited у 2005-2013 роках і в Oriel Ventures Limited у 2016-2017 роках.

Крім того, було припинено повноваження заступників голови правління Тетяни Киселевої та Вікторії Тищенко, членів правління Олени Прокопенко, Віктора Сивченка, Андрія Сторчака та Олександра Прокопенка.

Новими членами правління стали Натан Хазін, який раніше працював у Центрі впровадження та супроводу автоматизованих систем оперативного (бойового) управління Генштабу ЗСУ, Тетяна Гогенко - колишній начальник відділу чорних металів і феросплавів українського представництва в Києві компанії Glencore International AG і Юрій Кияшко, що працював фінансовим директором ТОВ "Левада-Ойл", топ-менеджером з оптової дистрибуції "BIOCOUNTRY" SRL (Молдова) і директором ТОВ "Трансконсалтинг".

"Нова команда має провести аудит компанії і разом із радником з приватизації BDO&KPMG Baker McKenzie підготувати повне розкриття інформації про компанію. Питанням надзвичайної важливості є відновлення довіри до установи. Довіри не до слів, а до реальних дій нового менеджменту, що дасть змогу державі отримати справедливу ціну за компанію і залучити компетентних інвесторів, які приведуть її до успіху", - прокоментував ці кадрові зміни Сенниченко.

У держреєстрі керівником підприємства в статусі в. о. з 20 лютого цього року призначений Михайло Макаров, а з 8 квітня в статусі т. в. о. - Пітер Девіс.

ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочала фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.). 8 грудня 2016 року ДП було перетворено в ПАТ "ОГХК", 26 грудня 2018 року - з ПАТ в ПрАТ.

ОГХК реалізує продукцію більш ніж до 30 країн світу. Основні ринки збуту - ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки.

Уряд в серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації в 2017 році. Її терміни декілька разів відкладали, востаннє - до літа цього року у зв'язку з коронакризою та карантином. Готує ОГХК до приватизації "BDO корпоративні фінанси" у складі консорціуму Baker McKenzie, Baker Tilly Ukraine та Asset Expertise. ФДМ уже повідомив про інтерес до підприємства понад 15 потенційних покупців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА