15:49 21.04.2020

СБУ за період карантину розкрила 207 розповсюджувачів фейкових повідомлень про коронавірус, розпочато десять кримінальних проваджень

2 хв читати
СБУ за період карантину розкрила 207 розповсюджувачів фейкових повідомлень про коронавірус, розпочато десять кримінальних проваджень

За період дії карантинних заходів Служба безпеки України (СБУ) викрила 207 інтернет-агітаторів, що поширювали фейкові повідомлення про коронавірус, а також заблокувала більше ніж 2 тис. інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 тис. користувачів.

"Інформацію про 197 виявлених агітаторів СБУ спрямувала до Нацполіції. Половину порушників вже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку", - повідомляє прес-центр СБУ.

Було встановлено, що десять із виявлених агітаторів діяли за дорученнями російської сторони. Щодо них було розпочато кримінальні провадження за ст. 109 і 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Такі агітатори працювали в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві та Кропивницькому.

"У Кіровоградській області діяла ціла мережа антиукраїнських агітаторів. Вони поширювали в інтернеті не лише фейки про карантин, а й матеріали терористичного спрямування і навіть вербували українців до так званих "Л/ДНР". Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання у організатора мережі вилучена комп’ютерна техніка і засоби зв’язку з матеріалами, які підтверджують причетність до вчинення злочину", - повідомляє СБУ.

За фактом було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній) Кримінального кодексу України.

СБУ також встановлює контакти фігурантів справи зі спецслужбами РФ, обставини, розподіл ролей і рівень обізнаності учасників мережі про реальну мету інформаційних атак проти України.

Затриманий у Полтавській області агітатор адміністрував більше ніж десять співтовариств із загальною аудиторією майже 20 тис. користувачів, у яких розміщував деструктивні публікації про перебіг пандемії COVID-19, заклики до сепаратизму і зміни меж території України, а також перекручені факти про День перемоги над нацизмом. Інформацію для публікацій він отримував із пропагандистських інтернет-видань РФ.

"Для конспірації зловмисник виїжджав в іншу область, звідки "постив" фейкові новини. Кошти на поїздки він отримував від російських кураторів. Під час обшуку за місцем проживання в агітатора виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності", - повідомляють в СБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА