08:46 22.04.2020

Штат Міссурі подав позов проти Китаю через збитки, завдані COVID-19

2 хв читати
Штат Міссурі подав позов проти Китаю через збитки, завдані COVID-19

Американський штат Міссурі подав позов проти Пекіна в зв'язку з його реакцією на COVID-19 і вимагає відшкодувати збитки, щоб компенсувати "величезні людські втрати, людські страждання і економічні потрясіння", викликані пандемією, повідомляє The Hill.

"COVID-19 наніс непоправної шкоди країнам в усьому світі, викликаючи хвороби, смерть, економічні потрясіння і людські страждання", - йдеться в опублікованому виданням позові генерального прокурора штату Міссурі Еріка Шмітта.

"Китайський уряд збрехав усьому світу про небезпеку і заразну природу COVID-19, змусив замовкнути інформаторів і мало що зробив для того, щоб зупинити поширення хвороби. Вони повинні нести відповідальність за свої дії", - зазначив він.

Генпрокурор додав, що в Міссурі вплив вірусу дуже реальний - тисячі людей були заражені, багато хто помер, а підприємства малого бізнесу закриваються.

Крім відшкодування збитків, позов Міссурі вимагає офіційно залучити Пекін до відповідальності за передбачуване приховування серйозності пандемії коронавірусу і подальше звернення зі спалахом хвороби в межах кордонів Китаю.

"Жахлива кампанія обману, приховування, неправильного використання та бездіяльності китайської влади розв'язала цю пандемію", - йдеться в позові.

"Протягом критичних тижнів першого спалаху китайська влада обманювала громадськість, придушувала найважливішу інформацію, заарештовувала інформаторів, відмовлялася визнавати факт передачі вірусу від людини до людини перед обличчям кількості доказів, що зростала, знищувала найважливіші медичні дослідження, дозволяла мільйонам людей піддаватися впливу вірусу і навіть зберігала засоби індивідуального захисту - тим самим викликаючи глобальну пандемію, яка була непотрібною і якої можна було запобігти", - продовжує Шмітт.

За даними на другу половину вівторка, в штаті було інфіковано понад 6 тис. осіб, більше 220 померло.

Пекін зазнав різкої критики з боку законодавців у Вашингтоні і на всій території США в зв'язку з твердженнями про те, що він применшив початкові масштаби спалаху хвороби в Китаї. Вважається, що більш раннє попередження могло б допомогти іншим країнам підготуватися краще.

Майже два десятки законодавців-республіканців почали вимагати в понеділок, щоб адміністрація президента США Дональда Трампа передала справу проти Китаю в Міжнародний суд. Кілька приватних груп також ініціювали свої власні позови проти Китаю через коронавірус.

Китай відхилив критику з приводу свого поводження з коронавірусом, назвавши коментарі американських законодавців марними.

"Міжнародне співтовариство може перемогти вірус лише тоді, якщо воно зможе залишатися єдиним і співпрацювати, щоб зробити узгоджені зусилля. Нападаючи і дискредитуючи інші країни, ми просто втрачаємо час і не можемо врятувати втрачені життя", - заявив офіційний представник МЗС КНР Ген Шуан телеканалу Fox News.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА