11:48 22.04.2020

НАБУ та САП завершили розслідування справи стосовно депутата Дубневича за розкрадання коштів "Укрзалізниці"

3 хв читати
НАБУ та САП завершили розслідування справи стосовно депутата Дубневича за розкрадання коштів "Укрзалізниці"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершила досудове розслідування стосовно народного депутата України Ярослава Дубневича, підозрюваного в розкраданні понад 93 млн грн коштів ПАТ "Укрзалізниця".

"Прокурори САП і детективи НАБУ завершили досудове розслідування у справі стосовно народного депутата України IX скликання, підозрюваного в заволодінні понад 93 млн грн коштів "Укрзалізниці", тобто в скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України", - йдеться в повідомленні САП на сторінці у Facebook у середу без зазначення імені та прізвища нардепа.

За інформацією прокуратури, слідство встановило, що група службових осіб філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" із залученням підконтрольних підприємств-посередників організувала проведення процедур відкритих торгів із закупівлі стрілочних переводів, запасних частин до них та комплектів роздільного скріплення.

У прокуратурі наголошують, що, попри те, що ВАТ "Дніпропетровський стрілочний завод" є єдиним виробником стрілочної продукції на території України, переможцями торгів стали дві компанія-посередниці, бенефіціарним власником однієї з яких виявився народний депутат.

"Слідство встановило, що депутат особисто лобіював виділення грошових коштів із бюджету "Укрзалізниці" на закупівлю товарів саме у цих підприємств. Як наслідок реалізації такої злочинної схеми, відповідно до результатів експертиз, підприємство протягом 2015-2017 років переплатило за постачання товарів понад 93 млн грн", - йдеться в повідомленні САП.

У прокуратурі нагадують, що в січні-лютому 2019 року в рамках розслідування цієї справи було повідомлено про підозру вісьмом особам.

У жовтні 2019 року Верховна Рада підтримала подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата Дубневича. 31 жовтня 2019 року народному депутату повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід.

"21 квітня 2020 року нардепу, іншим вісьмом підозрюваним у справі та їхнім захисникам відкрито матеріали справи. Після ознайомлення всіх фігурантів із матеріалами кримінального провадження обвинувальний акт буде скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті", - йдеться в повідомленні САП.

Як повідомлялося, 17 жовтня генпрокурор Руслан Рябошапка направив до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Ярослава Дубневича.

Національне антикорупційне бюро України зібрало достатньо доказів для повідомлення йому про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). За версією слідства, ці дії призвели до збитків розміром 93 млн 277 тис. грн.

Зібрані докази дають підстави підозрювати, що, будучи народним депутатом VIII скликання та перебуваючи на посаді голови комітету ВР з питань транспорту, він був обізнаний про фінансовий стан "Укрзалізниці", її потреби під час проведення держзакупівель, "а також мав вплив на засновників і посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристроїв зрівнювальних, рамних рейок, хрестовин, контррейкових рейок та комплектів роздільного скріплення".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА