08:28 23.04.2020

Лідери країн ЄС обговорять проблеми подолання соціальних та економічних наслідків кризи COVID-19

3 хв читати
Лідери країн ЄС обговорять проблеми подолання соціальних та економічних наслідків кризи COVID-19

Лідери країн Європейського союзу на відеоконференції в четвер спробують подолати розбіжності з приводу ролі ЄС в подоланні наслідків пандемії коронавірусу.

Віртуальний саміт розпочнеться з традиційного обміну думками з головою Європарламенту Давидом Сассолі. Потім до глав держав і урядів приєднаються глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард і голова Єврогрупи Маріу Сентену.

Центральне місце займають питання про створення Європейського фонду відновлення, щодо якого залишаються гострі розбіжності між умовними "північчю" і "півднем" ЄС.

Раніше за дорученням глав 27 країн союзу голова Євроради Шарль Мішель і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розробили і представили дорожню карту виходу з кризи пандемії коронавірусу і дорожню карту відновлення.

На попередній віртуальній зустрічі глави держав і урядів доручили міністрам фінансів Єврогрупи подати пропозиції щодо подолання соціально-економічних наслідків кризи COVID-19. Єврогрупа погодила 9 квітня пакет на суму 540 млрд євро з трьома страхувальними програмами: для держав, приватних підприємств і для захисту зайнятості.

Голова Євроради Шарль Мішель раніше наголосив на необхідності того, щоб ці ініціативи запрацювали до 1 червня.

"Створення Європейського фонду відновлення, судячи з усього, буде головним пунктом порядку денного ради, - сказав високопоставлений чиновник ЄС, під час виступу в середу на брифінгу на умовах анонімності. - Це четвертий пункт пропозицій Єврогрупи, і стосовно нього не досягнуто згоди".

"Ми очікуємо, що Єврокомісії буде запропоновано провести аналіз потреб і надати інструменти, які забезпечать їх необхідними ресурсами", - продовжував він.

Ресурси повинні бути спрямовані в регіони ЄС і галузі, найбільш постраждалі від нинішньої кризи. Єврокомісія також повинна прояснити зв'язок між Фондом відновлення і переглянутими довгостроковим бюджетом союзу (2021-2027 рр.).

За словами цього чиновника, всі члени ЄС згодні з концепцією "рівного поля для гри". Ідея в тому, що післякризове відновлення не повинно бути асиметричним. Якщо воно буде асиметричним, то виникнуть "величезні політичні ризики", зокрема ризик для репутації Європейського союзу, ризик його дроблення, дроблення єдиного ринку і Єврозони, порушення функціонування Шенгену. Консенсус існує і щодо пріоритетної підтримки стратегічних галузей.

Дебати мають бути з проблеми "усуспільнення державного боргу" в формі випуску "євробондів", забезпечених Євросоюзом в цілому, на чому наполягають "південні" країни ЄС. З цього питання консенсусу немає, підтвердив співрозмовник. Він зазначив, що навіть  цей термін виключений з документів, щоб уникнути зайвого роздратування. Але сама ідея просувається у вигляді "вічних кредитів" або просто довгострокових позик.

Також не вирішено питання про співвідношення грантів і кредитів у підтримці найбільш постраждалих країн і регіонів. Інвестиції в проекти, що фінансуються через довгостроковий бюджет ЄС, переважно будуть йти в формі грантів. Що стосується Європейського фонду відновлення, більшість схиляється до того, що він має видавати кредити.

Обміну думками на відеоконференції буде недостатньо, вважає французька "Фігаро".

"Дискусії триватимуть кілька тижнів. Потрібна буде фізична зустріч глав держав і урядів, щоб його (план) затвердити, ймовірно, в червні", - посилається видання на думку Єлисейського палацу, який розраховує досягти угоди "протягом літа".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА