16:03 23.04.2020

Генпрокуратура на стороні ПриватБанку, уряду та НБУ в судовому спорі щодо bail-in

3 хв читати

Офіс генерального прокурора перебуває на стороні державного ПриватБанку, Кабінету Міністрів і Національного банку України (НБУ) в судовому спорі про законність конвертації коштів колишніх власників ПриватБанку і пов'язаних із ними осіб на акції банку (bail-in), свідчить звернення генерального прокурора Ірини Венедіктової, оприлюднене на сайті Генпрокуратури в четвер.

"Обов’язок Офісу генерального прокурора - відстоювати закон, права людини та інтереси держави. Наразі прокурори здійснюють це у Великій палаті Верховного Суду в одній із справ, пов’язаних із націоналізацією ПриватБанку (про вклади братів Суркісів - ІФ)", - сказала генпрокурор, наголосивши, що в цій справі забезпечення верховенства права і законності, а також інтерес держави й кожного громадянина збіглися.

Вона зазначила, що Генпрокуратура приєдналася до цієї справи в листопаді 2019 року "для ефективного захисту й представництва інтересів держави".

"Прокурори, забезпечуючи участь у цій справі, переслідують винятково мету сприяти суду у здійсненні правосуддя", - додала Венедиктова.

Генпрокурор також пояснила, що процедура bail-in нова для української банківської системи, проте вона давно й ефективно працює в Європі. "Це не покарання чи санкції, а заходи, покликані стимулювати власників банку і пов’язаних з банком осіб не обнуляти активи та втримувати банк на плаву", - уточнила генпрокурор.

Венедіктова також додала, що Суркіси в цій справі непослідовні у своєму ставленні до питання пов'язаності з ПриватБанком, уточнивши, що в різних судових справах вони займають різну позицію.

"Постановлене судом рішення матиме велике значення для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики при розгляді інших позовів, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку", - сказала генпрокурор, додавши, що загальна сума вимог до держави в таких справах перевищує 29 млрд грн (чверть бюджету охорони здоров'я).

Як повідомляв НБУ, Велика палата Верховного Суду 27 квітня о 10:30 продовжить розгляд касаційної скарги НБУ, Кабміну і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ щодо визнання їх пов'язаними з ПриватБанком особами та визнання недійсними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

У прес-службі ПриватБанку агентству "Інтерфакс-Україна" уточнювали, що на попередньому засіданні 17 березня, яке тривало більше ніж 9,5 години, Верховний Суд завершив вивчення матеріалів справи й оголосив про перерву на невизначений термін для підготовки рішення.

Вердикту Верховного Суду у цій справі очікує Шостий апеляційний адмінсуд, що розглядає апеляцію на рішення Окружного адмінсуду про визнання незаконною націоналізації ПриватБанку, а також Госпсуд Києва у справі за позовом Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій ПриватБанку.

ПриватБанк, згідно з наявною інформацією, раніше вже виконав рішення судів першої та апеляційної інстанцій на користь Суркісів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА