10:55 23.04.2020

СБУ підозрює в зраді власника одного з найбільших українських провайдерів

3 хв читати
СБУ підозрює в зраді власника одного з найбільших українських провайдерів

Слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокурорів Департаменту зі злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, й Офісу генерального прокурора повідомили про підозру в державній зраді двом громадянам України - власнику та юристу однієї з найбільших українських холдингових компаній-провайдерів.

Як наголошується в повідомленні на сайті Офісу генпрокурора в четвер, за даними слідства, власник компанії, за попередньою змовою з юристом і за пособництва громадянина Росії, діючи в інтересах Федеральної служби безпеки Росії, під'єднали телекомунікаційні мережі провайдера до системи, що здійснює моніторинг і зберігання конфіденційних даних користувачів на території окупованого Криму.

"Розміщення зазначеного обладнання для проведення оперативно-розшукових заходів та збереження на ньому інформації надає можливість РФ і окремим підрозділам ФСБ РФ та їхнім представникам отримати доступ до змісту спілкування абонентів, які перебувають на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополі, відомостей щодо їх місцезнаходження, обсягу отриманих послуг. Цю інформацію спецслужби використовують для виявлення та переслідування осіб, не згодних зі зміною меж території України та окупацією Криму, а також для протидії законній діяльності правоохоронних та інших державних органів на території України", - наголошується в повідомленні.

Вони також надали доступ до мережі апаратно-програмного комплексу "Ревізор", що призначений для блокування доступу до інформаційних ресурсів, контенту та сайтів у мережі інтернет, перелік яких визначений "Роскомнаглядом", зокрема до офіційних державних інформаційних ресурсів України

Крім того, на думку Офісу генпрокурора, зазначені дії сприяли блокуванню на території півострова Крим можливості отримання громадянами України об'єктивної інформації про ситуацію в Україні та відомостей, які необхідні для захисту їхніх прав та свобод в умовах окупації.

Наразі вирішується питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження стосовно зазначених підозрюваних.

За даними кількох джерел агентства "Інтерфакс-Україна", правоохоронці підозрюють власника російської компанії ТОВ "Юнайтед Телеком", що входить до холдингу Wnet, а також юриста холдингу в державній зраді.

IP-оператор Wnet заснований у 1999 році, володіє власною IP/MPLS мережею, пов'язаною з 30 точками обміну трафіком Європи та США незалежними каналами Nх10G. Wnet надає виділені канали доступу в інтернет у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Одесі та Вінниці, а також через мережі провайдерів - партнерів у всій Україні, в Європі та США.

Згідно з єдиним держреєстром юросіб і фізосіб-підприємців, кінцевими бенефіціарами Wnet у 2017 році були зазначені Олексій і Ярослава Клещевникови, станом на квітень 2020 року бенефіціаром компанії зазначена Людмила Клещевникова (100% власник). Президентом компанії, згідно з інформацією на офіційному сайті холдингу, є Олексій Клещевников.

Як повідомлялося, у червні 2017 року СБУ спільно з прокуратурою Автономної Республіки Крим провели обшуки та вилучили телекомунікаційне обладнання і документацію в офісі Wnet, який підозрювався в незаконній маршрутизації трафіку в Крим в інтересах російських спецслужб. За інформацією СБУ, за допомогою незаконної маршрутизації трафіку в анексований Крим ФСБ РФ планувала отримати доступ і знімати інформацію з українського сегмента мережі провайдера. Співробітники СБУ також установили, що завдяки трафіку, отриманому від українського провайдера через магістральний канал, послуги доступу в Інтернет у 2017 році отримували ФСБ РФ у Криму, Воєнтелеком РФ і псевдодержавні підприємства зв'язку.

У свою чергу Wnet відкинув звинувачення СБУ в незаконній діяльності та заявив, що збитки компанії від вилучення обладнання під час обшуків сягнули понад 3 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА