20:38 24.04.2020

Зеленський підписав закон про запобігання "законодавчому спаму"

2 хв читати
Зеленський підписав закон про запобігання "законодавчому спаму"

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням правами народних депутатів України у ході законодавчої процедури" №561-IX, ухвалений парламентом 16 квітня, повідомляється на офіційному сайті глави держави.

"Згідно з документом, у разі подання до законопроекту, що готується до другого читання (окрім проекту кодексу, законопроекту, що розглядається Верховною Радою за спеціальною процедурою), пропозицій, поправок у кількості, що у п'ять разів або більше перевищує кількість статей проекту первинного законодавчого акта чи кількість пунктів проекту про внесення змін до первинних законодавчих актів, але не менш як 500 пропозицій, поправок, такий законопроект може розглядатися за особливою процедурою", - йдеться в повідомленні.

Особлива процедура застосовується за пропозицією, підписаною не менш як однією третьою народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, підтриманою рішенням парламенту, ухваленим на пленарному засіданні більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, за умови надання народним депутатам порівняльної таблиці та супровідних документів до неї.

У разі ухвалення Верховною Радою рішення про застосування особливої процедури у дводенний термін з дня ухвалення такого рішення кожна депутатська фракція (депутатська група) має право визначити не більше ніж п'ять пропозицій, поправок, не врахованих головним комітетом, на яких вона наполягає, та надіслати на адресу головного комітету лист із зазначенням номерів та ініціаторів таких пропозицій, поправок у порівняльній таблиці законопроекту, підготовленого до другого читання. Кожен позафракційний народний депутат, пропозиції, поправки якого не враховані головним комітетом, має право визначити не більше ніж одну свою невраховану пропозицію або поправку, на якій він наполягає, і надіслати на адресу головного комітету лист із зазначенням її номера у порівняльній таблиці законопроекту, підготовленого до другого читання.

Головний комітет у дводенний термін узагальнює пропозиції та поправки й готує уточнену порівняльну таблицю для розгляду законопроекту в другому читанні, до якої включає також усі враховані головним комітетом пропозиції та поправки.

Також документом визначено порядок розгляду на пленарному засіданні парламенту законопроектів у другому читанні за особливою процедурою.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося, спікер українського парламенту Дмитро Разумков підписав і направив на підпис президенту України Зеленському законопроект про внесення змін до регламенту ВР щодо протидії зловживанням правами народних депутатів України у ході законодавчої процедури в п'ятницю, 24 квітня. Раніше Разумков не міг підписати підтриманий депутатами 16 квітня законопроект, оскільки в парламенті були зареєстровані проекти постанов про його скасування, проте на позачерговому пленарному засіданні парламенту в п'ятницю депутати ці проекти постанов не підтримали.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА