15:02 27.04.2020

Україна має законодавчо врегулювати питання сурогатного материнства для запобігання торгівлі немовлятами - МВС

2 хв читати
Україна має законодавчо врегулювати питання сурогатного материнства для запобігання торгівлі немовлятами - МВС

У Міністерстві внутрішніх справ України наполягають на необхідності законодавчого регулювання сурогатного материнства. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, повідомляє прес-служба МВС у Facebook.

Геращенко нагадав, що днями співробітники відділу боротьби з незаконною торгівлею людьми спільно з управлінням карного розшуку поліції столиці та слідчими Печерського управління столиці припинили протиправну діяльність осіб, які займалися торгівлею немовлятами під прикриттям сурогатного материнства та шляхом укладання фіктивних шлюбів з іноземцями.

Заступник міністра вважає, що така схема стала можливою через відсутність регулювання питання сурогатного материнства в українському законодавстві.

"Воно прямо не заборонено законом, і тому все відбувається за цивільно-правовим договором, виконання якого контролюють самі його сторони. Навіть нотаріального посвідчення такого договору не потрібно. Однак продаж новонародженого - це повний склад злочину, передбачений статтею 149 Кримінального кодексу України - торгівля людьми. Україна не повинна бути напівлегальним майданчиком для торгівлі дітьми", - заявив Геращенко.

Наразі необхідно, щоб Верховна Рада встановила, дозволене чи заборонене сурогатне материнство в Україні, і якщо дозволене - як воно має бути врегульоване згідно з законом.

"Якщо так, то необхідно ухвалювати закон про сурогатне материнство, в якому потрібно передбачити необхідні заходи для захисту прав та інтересів усіх сторін та головне - новонародженої дитини. Потрібно визначити - ми дозволяємо сурогатне материнство тільки для громадян України? Або дозволяємо українським жінкам продавати виношених ними в своїй утробі дітей за кордон? Якщо ні, тоді потрібно заборонити в принципі сурогатне материнство, передбачивши пряму відповідальність за таке діяння", - зазначив заступник міністра.

Як повідомлялося, київські правоохоронці розкрили схему торгівлі новонародженими дітьми, до якої причетні керівники однієї зі столичних медичних клінік, що надає послуги у сфері репродуктивної медицини, а також група осіб, котрі шукають в Україні жінок для оформлення фіктивних шлюбів з іноземцями та участі у програмах сурогатного материнства.

За грошову винагороду зловмисники надавали послуги з вирішення організаційних і юридичних питань, пов'язаних із процесами запліднення, пологів, оформлення документів та легалізації вивезення дітей за межі України, зокрема до Китаю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА