11:42 28.04.2020

Приріст хворих на COVID-19 в Україні другий день поспіль нижче ніж 5%

3 хв читати
Приріст хворих на COVID-19 в Україні другий день поспіль нижче ніж 5%

Приріст кількості нових хворих на COVID-19 протягом останніх двох днів, 26 і 27 квітня, за даними Міністерства охорони здоров'я, становив 4,5% до загальної кількості раніше хворих - це нижче за рівень 5%, на який орієнтується уряд під час ухвалення рішення про пом'якшення карантину.

Такого результату досягнуто вперше з моменту початку епідемії: раніше цей показник опускався трохи нижче за рівень 5% (до 4,8%) лише на один день - 19 квітня, проте це була неділя, коли статистика нових хворих традиційно нижче, до того ж святковий день - Великдень.

"Протягом десяти днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення тримається на рівні 5%", - так визначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль умову для впровадження першого етапу пом'якшення карантину, коли уряд відкриє парки і зони відпочинку, частину об'єктів індустрії краси, торгівлю непродовольчими товарами, дозволить роботу нотаріусів, адвокатів та аудиторів.

Зі збільшенням загальної кількості хворих визначена урядом 5-відсоткова добова межа приросту також помітно підвищилася: наразі вона становить 470 осіб порівняно з 306 осіб тижнем раніше і 169 осіб - два тижні тому.

За умови 5-відсткового приросту нових хворих протягом наступних восьми днів за підсумками 5 травня загальна кількість інфікованих досягне 13,9 тис., а допустима добова межа приросту підвищиться до 662 осіб.

Що стосується другого критерію з урахуванням тестів, то МОЗ останнім часом публікує щоденну загальну статистику ПЛР-тестів, проте не уточнює, скільки з них зроблено за новими підозрами, скільки – за видужалими. З 23 квітня, якщо брати до уваги загальну кількість тестів (від 5,2 тис. до 5,8 тис.) і кількість нових хворих (від 400 до 490), цей показник також тримається в межах 7,7-8,7%. Винятком стала минула неділя - 9,5%, коли кількість тестів скоротилася до 4,15 тис. за зниження кількості хворих до 392 осіб.

Умовами для впровадження другого етапу пом'якшення карантину прем'єр назвав щоденне зменшення протягом десяти днів поспіль відсотка виявлених випадків серед усіх протестованих і стабільність або зростання кількості видужалих за добу.

Останній показник поки що вкрай нестабільний: після поступового зростання з 8 до 181 особи в період із 20 до 24 квітня, він провалився до 58 осіб у суботу, 25 квітня, і до 24 осіб у неділю, 26 квітня, проте знову підскочив до 128 осіб у понеділок, 27 квітня.

Другий етап пом'якшення карантину передбачає відновлення побутового обслуговування населення та спортивних змагань за участю до 50 глядачів, відкриття закладів громадського харчування на виніс, кінотеатрів під відкритим небом, спортивних залів і фітнес-центрів, готелів.

На третій етап пом'якшення карантину уряд готовий піти за умови, що протягом десяти днів поспіль кількість видужалих удвічі й більше разів перевищує кількість нових випадків захворювання, а заклади охорони здоров'я зайняті пацієнтами з коронавірусом менше ніж на 10%.

Згідно зі статистикою МОЗ щодо 240 лікарень, наразі хворими на COVID-19 зайнято 2,175 тис. ліжок за загальної кількості вільних ліжко-місць 41 тис. Однак раніше названі представниками МОЗ показники зайнятості ліжок - до 15-20% - дають змогу припустити, що в розрахунку цього показника вони враховують меншу загальну кількість ліжко-місць, ніж 41 тис.

Що стосується другого критерію (кількість видужалих удвічі й більше разів перевищує кількість нових випадків захворювання), то поки що розвиток епідемії коронавірусу в Україні далекий від цього етапу: найкращими були дні, коли кількість видужалих становила 32-38% від кількості нових хворих.

Третій етап виходу з карантину, згідно з урядовим планом, передбачає запуск роботи метрополітену для спеціальних перевезень, міжміського транспортного сполучення в межах області, торговельно-розважальних центрів без розважальних зон, театрів і кінотеатрів, хостелів, санаторіїв, баз відпочинку і закладів громадського харчування для відвідувачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА