19:05 29.04.2020

Українці зможуть самостійно обирати банк для отримання зарплати з 1 січня 2021 року

2 хв читати
Українці зможуть самостійно обирати банк для отримання зарплати з 1 січня 2021 року

Національний банк України (НБУ) уточнив порядок переказу коштів роботодавцем на виплату заробітної плати працівникам, відповідно до якого останні зможуть самостійно обирати банк для отримання виплат, повідомляється на сайті регулятора в середу.

"Така новація дозволить уникнути конфліктних ситуацій між роботодавцем та працівником щодо права працівника самостійно обирати банк для отримання заробітної плати. Вона запрацює з 1 січня 2021 року, щоб банки та роботодавці мали час доопрацювати свої автоматизовані системи і програмно-технічні комплекси", - пояснює НБУ.

Нацбанк пояснив, що після впровадження в Україні міжнародного номера банківського рахунку роботодавець отримав можливість формувати відомість на зарахування заробітної плати працівникам із зазначенням номера рахунку співробітника за стандартом IBAN, зокрема рахунку, який співробітник самостійно відкрив у банку за власним вибором.

"Працівник, а не роботодавець, має самостійно обирати банк, що обслуговуватиме його рахунок. Таке право передбачене законодавством про оплату праці і ми хочемо, щоб воно дійсно реалізовувалося на практиці. Адже це стимулюватиме банки до конкуренції, сприятиме підвищенню рівня обслуговування клієнтів та розширення спектру банківських послуг", - зазначив заступник голови НБУ Сергій Холод, слова якого наводить прес-служба.

Відповідні зміни внесено постановою правління НБУ від 24 квітня 2020 року №56 "Про затвердження змін до інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті", розміщеною на сайті Нацбанку, яка набула чинності з 25 квітня, крім пунктів, якими регулятор уточнив порядок із виплати зарплат.

Прес-служба регулятора додала, що документ також вніс уточнення до інструкцій про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, які пов'язані зі змінами в законодавстві, зокрема в Кодексі України з процедур банкрутства і законі "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Як повідомлялося, остаточний перехід усіх розрахунків клієнтів банків на міжнародний стандарт IBAN завершився 13 січня цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА