19:03 30.04.2020

ВАКС підтвердив незаконність дій НАБУ, пропозиція про 8 млрд грн компенсації державі залишається в силі

4 хв читати
ВАКС підтвердив незаконність дій НАБУ, пропозиція про 8 млрд грн компенсації державі залишається в силі

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 15 квітня відмовив Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) в обранні для бізнесмена, екс-власника VAB Банку Олега Бахматюка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у справі про отриманий цим банком у 2014 році стабілізаційний кредит Нацбанку, що підтверджує незаконність дій НАБУ, заявив Бахматюк.

"У НАБУ йдуть за процедурою, яка порушує права людини. Ми разів із десять повідомили слідчим НАБУ, прокурору, суду, Інтерполу про наше місцезнаходження. Але нікому не цікаво це питання довести до кінця, оскільки справа надумана. Цей "триндьож" ні про що", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Бахматюк уточнив, що виїхав у жовтні минулого року з України ще до початку будь-яких слідчих дій і тимчасово проживає в Австрії з офіційним статусом, який регулюється українсько-австрійською міжнародно-правовою концепцією.

"Але слідчий не хоче заходити в цю процедуру. Вони не хочуть, щоб адвокат був під час слідчих дій. Мають бути докази, а не стрясання повітря. Це все була невдала піар-акція (екс-гепрокурора) Рябошапки, (екс-першого заступника генпрокурора) Каська, (голови НАБУ) Ситника та їхніх підгавкувачів", - наголосив бізнесмен.

Екс-власник виведених із ринку VAB Банку та банку "Фінансова ініціатива", якому належить агрохолдинг "Укрлендфармінг", вважає, що боротьбу з ним намагалися представити як боротьбу з олігархом, а водночас "рейдернути" в інтересах екс-глави Офісу президента Андрія Богдана.

"Мене з великого підприємця намагалися зробити олігархом. Але який я олігарх? У мене немає партії, телеканалу. Вибрали мене як слабку жертву. Думали, що легко мене поламають, але цього не буде", - заявив Бахматюк.

Він також зазначив, що останніми місяцями в справі VAB Банку "взагалі забули" про екс-першого заступника глави НБУ Олександра Писарука, який нині очолює Райффайзен Банк Аваль, хоча нібито змова з ним для розтрати кредиту рефінансування якраз і була приводом для відкриття справи САП і НАБУ, що розслідують корупцію чиновників.

Бахматюк стверджує, що Віталій Касько, відкриваючи справу, "порушив процедуру, терміни, закони", це підтверджено експертизою Інституту держави і права ім. Корецького та інших фахівців, а також було взято до уваги ВАКС під час відмови в арешті.

Власник "Укрлендфармінгу" зазначив, що, як і раніше, пропонує добровільне врегулювання проблемної заборгованості VAB Банку та банку "Фінансова ініціатива" шляхом реструктуризації на п'ять років. За його словами, це дасть змогу отримати державі 8 млрд грн (по 4 млрд грн за кожним банком), з яких перший платіж у сумі 1 млрд грн одразу у 2020 році і ще 0,5 млрд грн на ЕСКРОУ-рахунок.

На його думку, це вигідна для держави операція, оскільки стабкредит було видано на 1,2 млрд грн, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) отримав під час реалізації активів VAB Банку лише 230 млн грн.

"Але ніхто не хоче цього робити. Всім до одного місця компанія з 28 тис. робочих місць, яка працює і сплачує податки. Чиновник краще нічого не зробить, ніж щось зробить", - сказав Бахматюк.

Він висловив певні сподівання у зв'язку з призначенням новим генпрокурором Ірини Венедіктової, яка витребувала цю справу для ознайомлення, проте рекомендував дочекатися подальших практичних дій.

Як повідомлялося, НБУ 20 березня 2015 року вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ). На початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (24 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Бахматюк неодноразово звертався до ФГВФО та НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції і вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП 11 листопада 2019 року за підозрою в заволодінні коштами стабкредиту VAB Банку затримали сімох осіб, серед яких колишні та діючі співробітники НБУ, VAB Банку та пов'язаних з екс-власником банку компаній, проте потім відпустили їх під заставу.

Наприкінці листопада Міністерство внутрішніх справ України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка та його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк, які на момент слідчих дій були за кордоном.

"Укрлендфармінг" є одним з найбільших агрохолдингів України. Вирощує зернові, виробляє яйця та яєчні продукти, цукор, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцією техніки, добрив та насіння.

До структури холдингу входять 16 елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм із вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційні господарства, шість комбікормових заводів, завод із виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудз", три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

Обвинувачений у спробі дати хабар чиновникам "Укргазвидобування" визнав провину, просить перерахувати гроші ЗСУ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА