14:12 03.05.2020

Лукашенко вирішив не скасовувати парад на 9 травня в Білорусі

4 хв читати
Лукашенко вирішив не скасовувати парад на 9 травня в Білорусі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що не може скасувати військовий парад до 9 травня на честь 75-річчя Перемоги у зв'язку з пандемією коронавірусу.

"Мушу сказати, що ми не можемо скасувати парад. Просто не можемо. Я довго над цим думав. Звісно, це емоційна, глибоко ідеологічна річ", - сказав Лукашенко, якого цитує Держагентство БелТА.

За його словами, "треба пам'ятати, що ті люди (учасники війни) вмирали, можливо, і від вірусів, інших хвороб, але вони це не відчували часом і про це не думали, і вмирали вони заради нас, хоч, може, це і пафосно звучить". "І подумайте, що скажуть люди. Може, не одразу, через день, через два після цього, - скажуть, що злякалися", - заявив глава держави.

При цьому Лукашенко попередив організаторів, що якщо буде прийнято цю пропозицію, то "нікого тягнути на цей захід не треба".

"Не хочуть люди, бояться, бережуть здоров'я - ми це зрозуміємо. Достатньо сьогодні охочих - тисячі і тисячі людей бажають, щоб цей захід відбувся", - заявив він.

Лукашенко повідомив, що серед охочих відвідати парад є і ветерани Збройних сил. "Учасників війни залишилося зовсім небагато. Вони розуміють, і ми повинні їх зберегти. Хоч вони і першими попросили, щоб їх привезли на цей захід. Зрозуміло, що їм вже за 90. Подумаємо, як з ними бути", - зазначив президент.

"Я дотримуюся своєї тактики - старих треба берегти. Ми всі бачимо, що всі ці інфекції насамперед чіпляються до людей похилого віку, хоча хворіють і молоді. Тому нікого на цей масовий захід тягнути не треба", - сказав він.

"Мене дуже непокоїть, що люди не схвалять, якщо ми, злякавшись, розбредемося по норах", - додав президент.

Загалом президент упевнений, що парад - "це не найнебезпечніший з точки зору епідеміологів і вірусологів захід".

"Тому що він буде організований як годиться. Про це ми пізніше скажемо. Можливо, і з трибуни цього параду", - зауважив він.

Окремі російські депутати і сенатори виявили бажання відвідати 9 травня парад Перемоги в Мінську, повідомив Лукашенко.

"Ми схвалюємо це. Нехай приїжджають. Якщо треба для цього виділити засоби зв'язку, ми забезпечимо. У нас аеропорт відкритий. Думаю, ми з керівництвом Росії домовимося про переліт тих, хто хоче побувати у нас. Ми нашим друзям і братам не зачинимо двері", - заявив президент Білорусі, якого цитує Держагентство БелТА.

Лукашенко також вважає, що в цей день в Мінську "могли б бути присутніми представники всіх держав".

Раніше в неділю Лукашенко заявив, що в Білорусі вдається стримувати захворюваність загалом. "На сьогодні вдається стримувати захворюваність. Щодо інфекційних захворювань, то ми йдемо чітко в тому прогнозі, який два місяці тому мені надали", - сказав Лукашенко на нараді про епідеміологічну ситуацію в неділю в Мінську. Главу держави цитує Держагентство БелТА.

Президент образно зазначив, що "армія 41-го року і армія 45-го - це дві різні армії", наголосивши, що система охорони здоров'я, лікарі в Білорусі вже отримали необхідний досвід лікування хворих.

Він також заявив, що в Республіці вистачає засобів індивідуального захисту і ліків для лікування хворих на Covid-19. "Ліків у нас вистачає. Притому для лікування найсучаснішими новими способами", - сказав Лукашенко. За словами Лукашенка, також вирішено всі необхідні питання, пов'язані не тільки з безпекою лікарів у лікарнях, а й на інших рівнях.

Лукашенко також звернув увагу на те, що в Білорусі в січні-квітні поточного року скоротилася загальна смертність. "За 4 місяці загальна смертність в країні зменшилася на 1,5%. Якщо кожен квартал утримуватимемо 1,5-2%, то ми на 7-8% зменшуємо смертність. Це дуже хороший показник на тлі того, що у деяких держав смертність постійно зростає. У нас динаміка вниз вже кілька років", - заявив Лукашенко.

Як було зазначено на нараді, станом на 2 травня зафіксовано 97 смертей пацієнтів із Covid-19. При цьому за минулий період року від хвороб системи кровообігу померли майже 25 тис. осіб, від онкології - приблизно 6,4 тис.

"Але що мене вразило - від отруєння алкоголем померли 482 людини, самогубств - 470. Вже майже 1 тис. людей загинула від алкоголю та самогубств. На пожежах загинули 218 осіб. На дорогах за 4 місяці в аваріях загинули 163 людини. Потонули 89 осіб - майже стільки, скільки від різного роду хвороб, обтяжених Covid-19", - зауважив Лукашенко.

Але найголовніше, наголосив він,"кількість загиблих зменшується квартал до кварталу минулого року, квітень до квітня минулого року і так далі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА