19:01 04.05.2020

Януковичу обрано запобіжний захід у вигляді заочного арешту у справі про зміни до Конституції

3 хв читати
Януковичу обрано запобіжний захід у вигляді заочного арешту у справі про зміни до Конституції

Печерський районний суд міста Києва в понеділок обрав запобіжний захід екс-президенту України (2010-2014) Віктору Януковичу у вигляді заочного арешту в справі про зміни до Конституції з метою захоплення влади.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в Офісі генерального прокурора України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою обрано Януковичу в рамках кримінального провадження за підозрою в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.27, ч.1 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Цю саму інформацію агентству підтвердили в адвокатському об'єднанні Aver Lex.

Окрім того, як повідомляє прес-служба Aver Lex, адвокат Віталій Сердюк, який представляє інтереси Януковича стверджує, що рішення Печерського районного суду Києва засновано на сфабрикованих прокуратурою матеріалах і є незаконним.

"Внесення змін до Конституції України у 2010 році здійснював Конституційний Суд відповідно до законної процедури і без втручання в процес Віктора Януковича. Співробітники Офісу генпрокурора Андрій Нескородяний і Олександр Супрун у рамках кримінального провадження N42017000000003538 від 7.11.2017, які перебувають у злочинній змові та під контролем представників попередньої влади, використовують як докази сфальсифіковані матеріали, які й намагаються легалізувати в суді", - зазначає адвокат.

За його словами, в 2010 році особи, які стали згодом представниками опозиції в період подій на Майдані, активно підтримували скасування поправок у Конституції 2004 року, схвалене Конституційним Судом.

"До самих суддів Конституційного Суду, які ухвалювали в 2010 році рішення, у прокуратури претензій немає жодних. Наполеглива багаторічна праця прокурорів у пошуку доказів неіснуючої провини Віктора Януковича завершилася спробою легалізувати т.зв. амбарну книгу, за допомогою якої він нібито впливав на суддів... Відомо, що інформація про наявність цієї "книги" була інспірована українськими правоохоронцями зі своїми західними кураторами з метою втручання у вибори президента США в 2016 році. Це вже підтверджено і директором НАБУ Артемом Ситником... І ці розслідування про так звану чорну бухгалтерію використовували саме для цього. А також закриттям справ за фактом відсутності складу злочинів щодо інших фігурантів справ про т.зв. чорну бухгалтерію", - наголосив адвокат.

Як приклад Сердюк навів справу екс-голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського, розпочату в грудні 2016 року за підозрою в отриманні хабарів на 1,2 млн грн, що нібито було зафіксовано в "амбарний книзі" Партії регіонів. Цю справу станом на січень 2020 року було закрито на підставі ст.284 КПК України (відсутність складу або події злочину).

Як відомо, в 2010 році Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст "нової Конституції" було опубліковано у спецвипуску бюлетеня "Офіційний вісник України".

Через декілька років департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України розпочав досудове розслідування про конституційний переворот в Україні в 2010 році. 1 вересня 2017 року колишньому міністру юстиції України Олександру Лавриновичу було повідомлено про підозру у цьому провадженні в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.27, ч.1 ст.109 КК.

6 вересня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що екс-президенту України Януковичу та екс-міністру юстиції Лавриновичу повідомлено про підозру у захопленні разом з іншими особами державної влади в Україні шляхом конституційного перевороту в 2010 році. Зокрема, Лавриновича підозрюють в організації незаконної, без рішення Верховної Ради України, зміни до чинної Конституції України за допомогою внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та його офіційного опублікування.

15 вересня Печерський районний суд м. Києва обрав Лавриновичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, проте 27 вересня Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу його адвоката і звільнив Лавриновича з-під арешту

У 2018 році Подільський районний суд Києва 17 жовтня почав розглядати по суті кримінальне провадження за обвинуваченням Лавриновича в сприянні захопленню влади Януковичем.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА