13:10 05.05.2020

Більше ніж третина українців вважають, що слід відзначати і День пам'яті 8 травня, і День Перемоги 9 травня - опитування фонду "Демократичні ініціативи"

2 хв читати
Більше ніж третина українців вважають, що слід відзначати і День пам'яті 8 травня, і День Перемоги 9 травня - опитування фонду "Демократичні ініціативи"

Майже половина опитаних українців дотримується думки, що дата 9 травня передусім свідчить про перемогу радянського народу у Великій вітчизняній війні, але третина розуміє День Перемоги як перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і внесок у неї українського народу.

Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

Відповідаючи на запитання про те, яку дату слід відзначати в травні, 39,1% опитаних зазначили, що і День пам'яті та примирення 8 травня, і День Перемоги над нацизмом 9 травня. Лише День Перемоги зазначили 32% опитаних, а лише День примирення - 14,3% респондентів.

Водночас, згідно з результатами опитування, більше ніж половина українців - 52,5% - дотримуються радянської інтерпретації та вбачають у дні 9 травня передусім перемогу радянського народу у Великій вітчизняній війні. Водночас 32,2% респондентів сприймають 9 травня як День Перемоги антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні та внесок у неї українського народу.

Крім того, опитування засвідчило, що більше ніж половина українців - 56% опитаних - згодні з твердженням, що СРСР разом із Німеччиною відповідальні за початок Другої світової війни.

Опитування проводилося з 17 до 22 квітня методом телефонного інтерв'ю в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Похибка вибірки не перевищує 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА