19:55 08.05.2020

"Укроборонпром" реорганізує 50 підприємств, 28 передасть до ФДМ і ДКАУ

2 хв читати
"Укроборонпром" реорганізує 50 підприємств, 28 передасть до ФДМ і ДКАУ

Держконцерн "Укроборонпром" за результатами проведеного тріаж-аналізу має намір реструктурувати 50 підприємств із сукупним чистим доходом 4,9 млрд грн (12% усіх доходів концерну), ще 28 із загальним чистим доходом 29 млн грн буде передано в управління Фонду держмайна України (ФДМ) та інших держорганів, повідомив заступник генерального директора з трансформації концерну Роман Бондар.

"Тріаж-аналіз – це комплексна оцінка 137 підприємств концерну за дев’ятьма параметрами. Аналіз показав реальний стан підприємств оборонної галузі. Дозволив нам виокремити життєздатні та визначитися із пріоритетністю реорганізації тих, що є проблемними", - цитує Бондаря прес-служба держконцерну в п'ятницю.

За його словами, за результатами тріаж-аналізу в "Укроборонпромі" створили три умовні групи компаній: для розвитку, оздоровлення (реструктуризації) та перепідпорядкування.

Програми реструктуризації 50 підприємств (13,9 тис. працівників - 20% загальної чисельності), зокрема, передбачатимуть перенесення виробництва, позбавлення надлишкових активів, виведення з банкрутства та виплату боргів перед працівниками, державою і кредиторами.

"Після цього вони будуть приєднані до новостворених бізнес-одиниць із "групи розвитку", - зазначив Бондар.

До "групи розвитку" внесені 38 підприємств із сукупним чистим доходом 35 млрд грн (88% доходу концерну), на яких працюють 53,6 тис. працівників (80% загальної кількості). Вони ввійдуть до шести галузевих бізнес-одиниць: ракетобудівної, авіаційної, авіаремонтної, бронетанкової, радарних і морських систем.

Водночас, зазначає Бондар, на 28 підприємствах "групи перепідпорядкування", які буде передано ФДМ та іншим держорганам, працюють 253 людини, а підприємства не провадять економічної діяльності, давно не виконують держоборонзамовлення.

"Зокрема, ми вже передали пакети документів 21 "мертвого" підприємства до Фонду держмайна, де вони мають отримати "друге життя". Два підприємства будуть передані до Державного космічного агентства, п’ять – на ліквідацію. В концерні є іще група підприємств – 21 – що залишилися на окупованих територіях. На нашу думку, вони можуть бути підпорядковані профільному міністерству, однак для цього потрібна певна законодавча рамка, якої наразі немає", - розповів Бондар.

Він уточнив, що загалом із 116 працюючих підприємств держконцерну до фінансово стабільних належать 33, ще 27 фінансово нестійкі, 56 - у поганому фінансовому становищі.

"Усього 29 підприємств "Укроборонпрому" заробили 88% чистого доходу концерну за 2016-2019 роки, середній коефіцієнт зносу основних засобів на початок 2020 року становив 63%. При цьому дуже багато надлишкового майна: загальна площа земельних ділянок у користуванні 5,5 тис. га, площа нерухомості - 11,3 млн кв. м. Тому розпочато другий етап реформи - реструктуризації та оздоровлення активів", - зазначає Бондар.

Як повідомлялося, реформа "Укроборонпрому" передбачає створення шести галузевих холдингів навколо прогресивних підприємств концерну за принципом галузевої синергії компетенцій і потім - ліквідацію самого держконцерну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА