10:03 13.04.2011

Вступ України до Митного союзу наразі неможливий

2 хв читати

Вступ України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану на сьогодні неможливий через низку причин, вважає надзвичайний і повноважний посол України Олександр Чалий.

"Є чотири причини. Причина номер один - треба змінювати Конституцію. Причина друга - треба вийти зі Світової організації торгівлі (СОТ). Причина третя - треба відмовитися від підписання угоди про асоціацію з розширеною зоною вільної торгівлі з Європейським Союзом і забути про безвізовий режим. І причина четверта - якщо яка-небудь влада ухвалить стратегічне рішення щодо вступу до Митного союзу, це поставить безпеку України на межу територіального розколу країни. Мені здається, це дуже чітко розуміє президент України Віктор Янукович", - сказав О.Чалий в ефірі "5 каналу" пізно ввечері у вівторок.

Він також зазначив, що у відносинах із Росією, яка погрожує економічними санкціями в разі відмови від інтеграції в Митний союз, Україна "має кілька козирів", зокрема - членство в СОТ і Будапештський меморандум, укладений у зв'язку з відмовою України від ядерної зброї.

"Перше - ми члени СОТ. Росія - не член СОТ, Казахстан - не член СОТ, Білорусь - не член СОТ. Без нашого "так" у Женеві вони ніколи не стануть членами СОТ, тим паче, якщо згадати, що Грузія також їм каже "ні", - пояснив дипломат.

Крім того, зазначив О.Чалий, у Будапештському меморандумі чітко прописано, що жодна країна, яка дала Україні гарантії безпеки, не може використовувати економічні важелі для тиску на неї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА