19:06 14.05.2020

Омбудсмен обіцяє допомогти сурогатним батькам дітей, народжених в Україні за період карантину, вивезти їх за кордон

3 хв читати
Омбудсмен обіцяє допомогти сурогатним батькам дітей, народжених в Україні за період карантину, вивезти їх за кордон

Уповноважений Верховної Ради з прав людини (омбудсмен) Людмила Денісова заявляє, що понад 100 дітей чекають на своїх батьків у різних центрах репродуктивної медицини в Україні, та обіцяє посприяти їх возз'єднанню в співпраці з Міністерством закордонних справ (МЗС) і Державною міграційною службою (ДМС) України.

Коментуючи поширене раніше клінікою репродуктивної медицини BioTex у соцмережах відео, в якому її представники розповідають про цю проблему, омбудсмен поінформувала, що її співробітники виїхали в готель, який належить цій клініці, де перебуває 51 дитина, і з'ясували, що на всіх дітей було виписано свідоцтва про народження.

"Батьки всіх цих діточок є іноземцями - це, зокрема, громадяни Китаю, Німеччини, Іспанії, Франції, Італії, Болгарії, Румунії, Великої Британії, США. Представники цієї клініки нам сказали, що нині є 15 дітей, які з батьками, які ще встигли приїхати до запровадження обмежень у зв'язку з карантином коронавірусу і не можуть виїхати через те, що є такі обмеження. Стосовно решти 36 дітей, їхні батьки не можуть заїхати в нашу країну через ті самі обмеження", - розповіла Денісова на брифінгу в четвер.

За її словами, батьки цих дітей повідомили, що зверталися до МЗС України по допомогу, але там їм відмовили і запропонували вирішувати відповідне питання через посольства. Проте і деякі посольства "відмовилися це робити, і тому питання залишається невирішеним". Омбудсмен також наголосила, що до кінця карантину в Україні може бути кілька тисяч дітей, яких сурогатні матері народили для іноземців.

"Через це звернення, яке я отримала з ранку від цієї клініки, мені стало відомо, що загалом в Україні понад 100 дітей чекають на своїх батьків у різних таких медичних центрах репродуктивної медицини. Вони зробили такий прогноз, що якщо буде продовжено такий карантин, на той прогноз, який дає, зокрема, МОЗ України, то це можуть бути вже не сотні дітей, а тисячі", - розповіла Денісова.

У зв'язку з цим вона провела робочу нараду за участю представників МЗС і ДМС, на якій напрацювала з ними дієвий механізм вирішення цієї проблеми. "Кожен із цих батьків може звернутися до уповноваженого Верховної Ради з прав людини з відповідною заявою, щоб я допомогла їм вирішити це питання в'їзду та виїзду з України. Я, у свою чергу, звертаюся до Міністерства закордонних справ і пропоную вирішити це питання, і вони надають такий дозвіл. Якщо цим батькам, які приїдуть, потрібна буде допомога для оформлення проїзних документів на дитину, то я все одно звертатимуся в ДМС, щоб це питання вирішити", - розповіла Денісова.

Омбудсмен не повідомляла назви готелю, що належить клініці і в якому перебувають діти, але написала у своєму Telegram-каналі, що він називається "Венецією".

За словами уповноваженого, під час візиту її представники порушень у готелі не виявили. Денісова розповіла, що там охайно і чисто, є графік онлайн-зустрічей із батьками, і його ретельно дотримуються.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА