20:48 14.05.2020

Діалогу інвесторів у ВДЕ з урядом наразі не вийшло

3 хв читати
Діалогу інвесторів у ВДЕ з урядом наразі не вийшло

Переговори між урядом та інвесторами у відновлювані джерела енергії, що відбулися в четвер, не дали результату, вважає генеральний директор і власник компанії "Тесла Енерго" Олег Грамотенко, який брав у них участь.

"Я, як і багато інвесторів, очікував дійсно конструктивного діалогу, замість того ми отримали тези про те, що це неможливо. Фактично діалог був замінений монологом прем'єр-міністра (Дениса Шмигаля - ІФ) про проблеми, пов'язані з ВДЕ", - сказав Грамотенко в коментарі інтернет-порталу "Енергореформа".

Водночас він додав, що інвестори були морально до цього готові, адже вирішення проблеми так званої кризи ВДЕ тягнеться ще з минулого року, але ніяк не досягне фінальної стадії.

Крім того, Грамотенко звернув увагу на нові пропозиції Міністерства енергетики та захисту довкілля, що передбачають зниження "зеленого" тарифу для СЕС на 25% без продовження термінів його виплати.

На його думку, такі пропозиції не можна вважати конструктивними.

"Ризики в тому, що термін окупності наших проектів дорівнює терміну дії "зеленого" тарифу, а тепер надходить пропозиція від прем'єра добровільно відмовитися від чверті доходів", - роз'яснив позицію гендиректор "Тесла Енерго".

Водночас він уточнив, що компанія спочатку була проти "зеленого" тарифу, але тепер вимушена зазнавати величезних збитків через недалекоглядну державну політику.

"Нас цікавив лише кредитний рейтинг України. І ми були зацікавлені заробляти за рахунок цього стабільно і довго. Ми були готові йти на звичайний ринок із нашою електроенергією. Але наразі зіткнулися з глобальними ризиками", - наголосив Грамотенко.

Крім того, він акцентував увагу на тому, що в переговорах, які ґрунтуються на медіації європейського Енергетичного співтовариства, нині бере участь близько половини учасників ринку.

"Діалог відбувається з 45% ринку. Але є ще дрібні гравці, які вклали інвестиції в станції потужністю в декілька МВт. Їх немає за столом, їх ніхто не запитує, але це близько 60% ринку", - окреслив проблему Грамотенко, додавши, що згідно з проектом наданого в. о. міністра енергетики і захисту довкілля Ольгою Буславець меморандуму, зміни стосуються всіх виробників електроенергії з енергії сонця, що отримали ліцензії.

При цьому він зазначив, що необхідність зменшення "зелених" тарифів і перегляду умов підтримки розвитку відновлюваної енергетики прем’єр-міністр Шмигаль, посилаючись на позицію президента країни Володимира Зеленского, пояснив необхідністю зберегти чинні тарифи на електроенергію для населення.

За словами Грамотенка, Мінекоенерго зобов'язалося прорахувати наново всі прийнятні варіанти вирішення питання і передати на розгляд асоціаціям, що брали участь у переговорах.

"Ми маємо надати свою консолідовану думку вже до п'ятниці", - резюмував Грамотенко.

Як повідомлялося, отримавши від Секретаріату Енергетичного співтовариства проект меморандуму з інвесторами у відновлювані джерела енергії, Мінекоенерго після опрацювання представило його на черговій зустрічі інвесторів і уряду за участю прем'єр-міністра Шмигаля 14 березня.

"Ми цей проект опрацювали і суттєво доопрацювали з урахуванням пунктів рішень Антикризового штабу і тих умов реструктуризації, які озвучив прем'єр-міністр на зустрічі з інвесторами", - зазначив генеральний директор директорату енергетичних ринків Мінекоенерго Олександр Мартинюк 8 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА