21:18 14.05.2020

В Опендатаботі спростували заяву Нацполіції про причетність до поширення персональних даних

2 хв читати
В Опендатаботі спростували заяву Нацполіції про причетність до поширення персональних даних

Представники сервісу "Опендатабот" спростували поширену в четвер заяву Національної поліції України про те, що поширювані в соцмережах персональні дані, які перевірялися на предмет можливого витоку з цифрового державного сервісу додатку "Дія", були взяті, зокрема, у них.

"Нацполіція сьогодні вийшла із заявою, що персональні дані в uabazabot були взяті з різних джерел, зокрема і з Опендатабот. Ця інформація не відповідає дійсності. Опендатабот містить тільки публічну інформацію, отриману з порталу відкритих даних data.gov.ua і офіційного API Мін'юсту. Персональних і банківських даних українців немає і не може бути в Опендатабот", - заявила керівник з комунікацій в Опендатабот Дарина Даниленко.

У повідомленні наголошується, що подібні заяви ставлять під загрозу не тільки ділову репутацію Опендатабот, але і процес відкриття даних в Україні. "Якщо Нацполіція продовжить просувати цю ідею, українці втратять ті відкриті дані, над якими працювали в останні п'ять років", - підкреслила вона.

Як повідомлялося, Національна поліція України виявила незаконне оприлюднення персональних даних українців на анонімному телеграм-каналі. Повідомлялося, що оприлюднений обсяг даних є компіляцією з інформаційних баз різних державних відомств і неурядових організацій за різні періоди попередніх років і не стосується початку роботи державного мобільного застосунку "Дія". Роботу ресурсу, який незаконно розповсюджував персональні дані громадян, припинено.

Крім того, як повідомили ЗМІ, в анонімному телеграм-каналі "Таємниці депутата" опублікували номери телефонів низки українських журналістів, зокрема головного редактора програми "Схеми: корупція в деталях" Наталії Седлецької та інших.

Пізніше в Національній поліції заявили, що інформація про витік персональних даних громадян з цифрового державного сервісу застосунку "Дія" не підтвердилася: "Поліцейські в рамках розслідування кримінального провадження провела низку оперативно-слідчих дій і не виявила фактів кібератак на автоматизовану інформаційно-пошукову систему "Дія".

"У рамках досудового розслідування проведено первинні оперативно-слідчі дії. За їх результатами встановлено, що інформація, поширена в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, має ознаки фрагментарних наборів даних, скомпільованих із різних джерел і ресурсів, включно з Опендатабот - сервіс, який працює в популярних месенджерах і дозволяє отримати актуальні дані про компанію", - йдеться в повідомленні управління комунікації Нацполіції.

У Нацполіції повідомили, що слідчі Головного слідчого управління почали кримінальне провадження за ч.2 ст.361 (несанкціоноване втручання в комп'ютери, автоматизовані системи) Кримінального кодексу України. При цьому роботу ресурсу, який протиправно поширював персональні дані громадян, оперативно заблокували.

"Опендатабот" здійснює моніторинг реєстраційних даних українських компаній і судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА