08:45 15.05.2020

Позиції уряду, Мінекоенерго і виробників е / е з ВДЕ вдалося максимально наблизити

2 хв читати
Позиції уряду, Мінекоенерго і виробників е / е з ВДЕ вдалося максимально наблизити

У процесі обговорення вдалося максимально наблизити позиції уряду, Міністерства енергетики та захисту довкілля і виробників зеленої електроенергії з врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергії.

"За результатами зустрічі сторони домовилися про доопрацювання Меморандуму Міністерством енергетики та захисту довкілля в найкоротші терміни. Уже в понеділок, 18 травня, планується провести підсумкову зустріч і обговорення фінальної версії документа", - повідомляє урядовий портал за результатами переговорів сторін у Кабміні в четвер.

За словами глави уряду Дениса Шмигаля, чиста енергія повинна розвиватися і поступово переходити на ринкові умови, але в період енергокризи Україна не може дозволити собі "найдорожчу зелену енергію в Європі".

"Ми не хочемо обмежувати інвестиції, ми хочемо розуміти вартість цієї енергії. Це відповідально перед країною", - зазначив Шмигаль, слова якого цитує портал.

Як повідомлялося, т.в.о. голови Мінекоенерго Ольга Буславець бачить одним з антикризових інструментів на ринку електроенергії прийняття рішень щодо стабілізації та зміни умов підтримки ВДЕ.

"У нас є кілька сценаріїв, як провести реструктуризацію - середні, жорсткі, менш жорсткі. Але щоб все відбувалося на добровільних умовах, щоб не було арбітражів", - заявила вона, підкресливши, що затягування медіації без прийняття рішень нікому не йде на користь - борги нарощуються, галузь в очікуванні.

Вона підкреслила, якщо не вживати жодних рішень, то дефіцит ДП "Гарантований покупець" за результатами року досягне 26 млрд грн.

Зі свого боку посли Бельгії, Великої Британії, Канади, Норвегії, Німеччини, Франції, Швеції та Південної Кореї в Україні в листі на керівництво країни закликали не допустити неповернення інвестицій у поновлювані джерела енергії (ВДЕ) країни.

"Ми з оптимізмом дивимося на процедуру медіації, яку ваш уряд проводить із Секретаріатом Енергетичного співтовариства і яка в найближчі тижні повинна привести до консенсусної угоди з іноземними інвесторами та відповідними зацікавленими сторонами. Ми розуміємо, що проект меморандуму був підготовлений в процесі медіації. За умови необхідної доброї волі з обох сторін цей меморандум може бути доопрацьований, забезпечуючи можливу основу для врегулювання", - йдеться в листі, текст якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА