07:38 16.05.2020

В Офісі Генпрокурора фіксують факти порушень міжнародного гуманітарного права на Донбасі

2 хв читати
В Офісі Генпрокурора фіксують факти порушень міжнародного гуманітарного права на Донбасі

Заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов зустрівся з представниками Міжнародного благодійного фонду "Ізоляція", приміщення і майно якого було захоплено в Донецьку в 2014 році, здійснюється досудове розслідування за фактами широкомасштабних і систематичних порушень законів і звичаїв ведення війни.

"У червні 2014 року бойовики незаконних збройних формувань, підконтрольних країні-агресору, захопили приміщення і майно фонду, який розміщувався на території заводу "Ізоляція" в Донецьку, а працівників примусово змусили покинути територію. З осередку української культури "Ізоляція" перетворилася на "катівню" так званого "міністерства державної безпеки ДНР", що діє досі", - йдеться в повідомленні на сайті Офісу генерального прокурора в п'ятницю.

За інформацією прокуратури, в будівлі містилися сотні українських військовослужбовців і цивільних осіб, до яких застосовувалося фізичне і психічне насильство, тортури, зокрема у вигляді імітації розстрілу і нанесення ударів палицями по кінцівках, застосування електричного струму тощо.

В Офісі підкреслили, що за злочинами, скоєними в умовах збройного конфлікту "здійснюється досудове розслідування за фактами вчинення представниками незаконних збройних формувань РФ на території Донецької та Луганської областей і "Ізоляція", зокрема, широкомасштабних і систематичних порушень законів і звичаїв ведення війни".

Нині встановлено 3 осіб, які безпосередньо брали участь у захопленні приміщення благодійного фонду. Вони сповіщені про підозру в катуванні полонених.

Мамедов акцентував, що на підставі зібраних доказів всі винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності "як на національному, так і на міжнародному рівнях".

"В Офісі Генерального прокурора ми ввели новий підхід до процесуального керівництва в такій категорії злочинів. Він більш системний, прокурори координують правоохоронні органи, які безпосередньо працюють на Донбасі зі свідками, жертвами збройного конфлікту, фіксують обстріли цивільних об'єктів. Найсерйозніші факти порушень міжнародного гуманітарного права, як тортури, ми разом з правозахисниками передаємо в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду", - додав Мамедов.

Зазначається, що крім "Ізоляції" встановлено ще понад 160 місць незаконного утримання, де з 2014 року перебували понад 3,5 тис. осіб, серед яких майже половина - цивільні.

"Уже допитано понад 1,8 тис. потерпілих. За жорстоке поводження з військовополоненими і цивільними громадянами до кримінальної відповідальності притягнуто 35 осіб. За результатами попереднього розслідування кримінальних проваджень до суду направлено 9 обвинувальних актів з 9 людей, 1 людину засуджено", - резюмували в офісі генпрокурора.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА