21:00 17.05.2020

Україна може звернутисяь до Міжнародного суду ООН через збитий над Тегераном літак МАУ

2 хв читати
Україна може звернутисяь до Міжнародного суду ООН через збитий над Тегераном літак МАУ

Якщо переговори з Іраном у справі про збитий український літак МАУ над Тегераном зайдуть у безвихідь, Україна та інші постраждалі країни звернуться до міжнародних арбітражів, зокрема Міжнародний суд ООН, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Якщо переговори зайдуть у безвихідь, то ми будемо змушені звертатися до міжнародних арбітражів, зокрема Міжнародний суд ООН. Йдеться не тільки про Україну, а про єдиний фронт держав Канади, Великої Британії, Швеції, Афганістану і України" - розповів Єнін, в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода".

Заступник глави МЗС сподівається, що іранська сторона виконає свої міжнародні зобов'язання з передачі "чорних ящиків" літака іншій країні.

"Згідно з усіма міжнародними конвенціями в цій сфері, а це Монреальська і Чиказька конвенції, країна, на території якої стався інцидент, повинна забезпечити негайну або розшифровку зазначених чорних ящиків, або передачу їх іншому, третій державі. Наскільки нам відомо, в світі сьогодні існує буквально кілька держав, які мають відповідне програмне забезпечення і відповідну експертизу. Більш того, ми вже відпрацювали відповідну технологічну можливість проведення зазначеної експертизи на території Франції. Тепер ми розраховуємо, що іранська сторона виконає свої міжнародні зобов'язання і буде співпрацювати з іншими країнами, громадяни яких постраждали під час катастрофи". - підкреслив Єнін.

Як повідомлялося раніше, пасажирський літак Boeing 737-800, авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився поблизу міжнародного аеропорту ім. імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них дев'ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН і Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що Boeing був збитий помилково іранськими військовими.

Пізніше Командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА