08:00 18.05.2020

Україна перебуває на фінальній стадії подання меморандуму в Арбітражний трибунал у справі про затримання українських моряків в Керченській протоці

2 хв читати
Україна перебуває на фінальній стадії подання меморандуму в Арбітражний трибунал у справі про затримання українських моряків в Керченській протоці

Міністерство закордонних справ України перебуває на фінальній стадії узгодження меморандуму у справі про захоплення моряків і кораблів у Керченській протоці в листопаді 2018 року, заявив заступник глави Міністерства закордонних справ України Євген Єнін.

"Це не просто текст, це докази, це свідчення наших моряків, це результати певних експертиз, які лягають в основу наших позовних вимог, це гарантії припинення кримінального переслідування наших моряків, російська сторона не мала права притягати до кримінальної відповідальності, безумовно, це питання компенсації, як матеріального, так і морального характеру", - розповів Єнін, в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода".

Терміни подання Україною відповідного меморандуму були встановлені в кінці листопада 2019 року. Згідно з розкладом МЗС подати документ необхідно до 24 травня. За словами Єніна, Україна встигає це зробити.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися в Україну 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

17 листопада українські судна у супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі у бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні.

20 листопада командувач Військово-Морських сил України адмірал Ігор Воронченко заявив, що повернені кораблі - не на ходу, росіяни, за його словами, їх "угробили". "Росіяни їх угробили: познімали навіть плафони, розетки та унітази", - сказав Воронченко.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ проаналізує стан трьох повернених Росією кораблів ВМС України й обов'язково звернеться до РФ, щоб було повернено те, чого на них бракує.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА