09:59 18.05.2020

Зеленський: Обов'язково настане день, коли Крим повернеться в Україну, а кримські татари й українці - в рідні домівки

2 хв читати
Зеленський: Обов'язково настане день, коли Крим повернеться в Україну, а кримські татари й українці - в рідні домівки

Президент України Володимир Зеленський вірить, що настане день, коли Крим повернеться в Україну, кримські татари й українці, котрі прожили на півострові до 2014 року, - у свої оселі в Криму.

"Сьогодні, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, ми згадуємо про страшний злочин, наслідком якого стали тисячі людських життів і скалічених доль. Людей саджали у вагони та відправляли за тисячі кілометрів від рідної землі. Багато кримських татар повернулися з війни з медалями за взяття Берліна. І побачили порожні домівки. Багатьом навіть не сказали, куди відправили їхні родини та де їх шукати", - написав він на своїй сторінці у Facebook до 76-х роковин примусової депортації кримських татар із Кримського півострова за часів СРСР.

Зеленський зазначив, що ранок 18 травня 1944 року називають трагічним світанком у житті кримськотатарського народ, лише через понад 40 років вони отримали можливість повернутися додому, і здавалося, що всі біди позаду, але в 2014 році внаслідок анексії Криму багато українців і кримських татар були змушені знову залишити свою землю.

"А ті, хто залишився, страждають від ув’язнень, обшуків та утисків. Ми віримо, що обов’язково настане день, коли Крим повернеться до України. Кримські татари та українці повернуться до рідних домівок, зберуться за одним столом, щоб разом промовити: Bizim ve siziñ azatlığıñız içün! За вашу і нашу свободу"! - наголосив президент.

Зеленский зазначив, що 18 травня на будівлях Офісу президента України та Кабінету міністрів були розміщені світлові проекції на знак солідарності з кримськотатарським народом.

"Сьогодні кожен українець розділяє з ним біль від трагедії 18 травня 1944 року. Ця дата нагадує про те, що можна злочинно відібрати в народу його землю, та неможливо відібрати в народу його дух і волю. Вічна пам’ять усім жертвам геноциду кримськотатарського народу", - йдеться в його зверненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА