07:31 19.05.2020

Париж і Берлін пропонують створити фонд у 500 млрд євро бюджетних коштів для відновлення економіки країн ЄС

2 хв читати
Париж і Берлін пропонують створити фонд у 500 млрд євро бюджетних коштів для відновлення економіки країн ЄС

Франція і Німеччина виступили в понеділок зі спільною ініціативою післякризового відновлення європейської економіки - створенням фонду обсягом 500 млрд євро бюджетних коштів.

"Ми хочемо мати обмежений в часі фонд у 500 млрд євро. Йдеться не про кредити, а про бюджетні витрати для секторів і регіонів, які найбільше зачепив COVID-19", - сказала канцлер ФРН Ангела Меркель на прес-конференції, що передавалася відеозв'язком, в якій вона брала участь разом із президентом Франції Емманюелем Макроном.

Франція і Німеччина вважають, що цей фонд, який зараз обговорюється на рівні ЄС, міг би бути "забезпечений 500 млрд євро бюджетних витрат ЄС для найбільш уражених секторів і регіонів на основі бюджетних програм ЄС і при повазі європейських пріоритетів", наголошується в спільній заяві Парижа і Берліна.

Згідно з документом, цей план "посилить опірність, конвергенцію і конкурентоспроможність європейських економік і збільшить інвестиції, зокрема, в екологічний та цифровий перехід і в наукові дослідження та інновації".

"Фінансування фонду відновлення буде зосереджено на труднощах, пов'язаних із пандемією і її наслідками", - уточнюється в документі.

У свою чергу Макрон вказав на чотири напрями цієї ініціативи: санітарний захист, бюджетний імпульс, екологічний перехід, економічний суверенітет. Він вважає, що в цій стратегії закладено основу післякризової реконструкції "нашого життя, наших економік, наших суспільств".

За його словами, на початку пандемії Європа показала свою неготовність, але охорона здоров'я і не входила в союзну компетенцію, тому необхідно забезпечити Євросоюз дуже конкретною компетенцією в галузі охорони здоров'я, і це спільне завдання ЄС. "Така Європа охорони здоров'я ніколи не існувала. Вона повинна стати нашим пріоритетом", - підкреслив французький президент.

У бюджетному плані, продовжив він, важливі інструменти солідарності. Фонд у 500 млрд євро доповнить фінансові перспективи ЄС, тобто європейський бюджет.

Макрон висловив надію, що Європейська комісія за кілька днів висуне відповідну пропозицію, яку реалізовуватимуть держави ЄС.

"Цей фонд відновлення в 500 млрд євро не буде позиками, наданими тому чи іншому регіону або сектору, а бюджетною дотацією на основі нашої загальної заборгованості, яка доповнює угоду, до якої прийшли наші міністри фінансів (Єврогрупа - ІФ), домовившись про 500 млрд євро зі страхувальною програмою Surе Єврокомісії, а також позиками Європейського механізму стабільності і позиками Європейського інвестиційного банку", - пояснив президент Франції.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА