14:46 19.05.2020

Заочний арешт екс-міністра доходів і зборів Клименка було скасовано у зв'язку з неоголошенням підозрюваного в розшук - прес-служба ВАКС

2 хв читати
Заочний арешт екс-міністра доходів і зборів Клименка було скасовано у зв'язку з неоголошенням підозрюваного в розшук - прес-служба ВАКС

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) скасувала запобіжний захід у вигляді арешту для екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка у зв'язку з відсутністю оголошення підозрюваного в міжнародний розшук.

"Згідно з вимогами закону обрання судом запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності особи можливе лише в разі обов'язкової наявності одночасно таких передумов, як набуття цією особою статусу підозрюваної та оголошення її в міжнародний розшук. Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду погодилася з висновком слідчої судді про те, що особа отримала статус підозрюваного в кримінальному провадженні. Водночас суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що суд першої інстанції зробив помилковий висновок про те, що підозрюваний у кримінальному провадженні вважається оголошеним у міжнародний розшук", - пояснюється в коментарі судді-спікера Апеляційної палати Інни Калугіної, оприлюдненому "Судовою владою України".

Як повідомляється в коментарі, колегія суддів встановила, що 10 червня 2019 року в рамках кримінального провадження прокурор військової прокуратури справді затвердив постанову, якою оголосив Клименка в міжнародний розшук.

"Проте сторона обвинувачення не надала жодних доказів, що свідчать про здійснення органом досудового розслідування будь-яких дій, спрямованих на реалізацію відповідної постанови, зокрема доказів внесення відомостей про оголошення особи в міжнародний розшук до Єдиного реєстру досудових розслідувань і направлення запиту про оголошення розшуку в Національне центральне бюро Інтерполу в Україні", - наголошують у суді.

Зазначається також, що рішення суду не позбавляє сторону обвинувачення права повторно звернутися до суду з клопотанням про заочне обрання запобіжного заходу в разі усунення зазначених недоліків, і не є підставою для звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності або припинення кримінального провадження.

Як повідомлялося, Клименка було заочно арештовано рішенням Печерського районного суду м. Києва від 19 серпня 2019 року. Досудове розслідування завершила Головна військова прокуратура 21 квітня 2017 року. Розслідування встановило, що екс-міністр у період 2012-2013 років, перебуваючи у складі очолюваної колишнім президентом України Віктором Януковичем злочинної організації, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану та злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету України на загальну суму 3,1 млрд грн, тобто в особливо великому розмірі, шляхом незаконного відшкодування з державного бюджету України ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств..

13 травня 2020 року Апеляційна палата ВАКС скасувала рішення про заочний арешт Клименка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА