15:43 19.05.2020

Рада ЄС затвердила інструмент підтримки зайнятості в 100 млрд євро у зв'язку з COVID-19

2 хв читати
Рада ЄС затвердила інструмент підтримки зайнятості в 100 млрд євро у зв'язку з COVID-19

 Рада ЄС з економіки та фінансів затвердила у вівторок тимчасовий інструмент підтримки держав-членів Євросоюзу для пом'якшення ризиків безробіття в надзвичайній пандемічній ситуації - SURE - в 100 млрд євро.

"Пандемія COVID-19 є для Європи безпрецедентним викликом, оскільки вона загрожує життю і засобам для існування багатьох людей. Окрім наслідків для громадського здоров'я, пандемія також спровокувала значні економічні й соціальні потрясіння, багато підприємств змушені вдатися до державної підтримки для збереження зайнятості", - заявив Здравко Марич, міністр фінансів Хорватії, що головує в Раді ЄС.

За його словами, програма SURE має відіграти роль головної "страхувальної сітки" для захисту робочих місць і працівників, надавши державам ЄС можливість фінансувати заходи боротьби з безробіттям і втратою доходів населення.

Як пояснюють у Раді ЄС, SURE - тимчасовий інструмент, який надасть державам ЄС позики на 100 млрд євро на вигідних умовах.

Він дозволяє державам-членам союзу просити допомогу ЄС для фінансування різкого збільшення національних державних витрат з 1 лютого 2020 року на боротьбу з безробіттям та інші аналогічні заходи, зокрема на підтримку самозайнятих працівників і впровадження обмежувальних санітарних приписів на робочих місцях.

Інструмент SURE набуде чинності, коли всі держави-члени нададуть свої гарантії, і діятиме до 31 грудня 2022 року.

У Раді ЄС уточнюють, що за пропозицією Єврокомісії період роботи SURE може продовжуватися на додаткові 6 місяців у випадках, коли "серйозні економічні потрясіння, заподіяні пандемією COVID-19, продовжать виникати".

SURE є однією з трьох "страхувальних сіток", які погодила Єврогрупа 9 квітня 2020 року для підтримки зайнятості працівників, підприємств, держав-членів на суму в 540 млрд євро, нагадується в комюніке Ради ЄС. Глави держав і урядів схвалили 23 квітня цю угоду й наполягали, щоб цей комплекс заходів набув чинності до 1 червня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА