19:09 20.05.2020

Нацбанк оспорить скасування судом рішення комітету НБУ про відмову в погодженні Резнікова на посаду члена наглядової ради Ощадбанку

2 хв читати
Нацбанк оспорить скасування судом рішення комітету НБУ про відмову в погодженні Резнікова на посаду члена наглядової ради Ощадбанку

Шостий апеляційний адміністративний суд у середу відхилив апеляційну скаргу Національного банку України (НБУ) і залишив у силі постанову суду попередньої інстанції, якою було скасовано рішення комітету НБУ щодо непогодження Олексія Резнікова на посаду члена наглядової ради державного Ощадбанку (Київ).

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НБУ, регулятор подасть касаційну скаргу на відповідне рішення.

У прес-службі також зазначили, що суд розгляне апеляції НБУ на аналогічні рішення Окружного адмінсуду Києва у справах Дмитра Власова та Шевкі Аджунера 2 і 4 червня відповідно.

Як повідомлялося, 16 серпня 2019 року центробанк після проведення тестування і співбесіди відхилив кандидатури п'яти з дев'яти членів наглядової ради Ощадбанку, зокрема голови наглядової ради Аджунера та членів НР Власова і Резнікова. Нацбанк також заявив про занепокоєння у зв'язку з процедурою, за якою новообрана наглядова рада Ощадбанку продовжила контракт із головою правління Андрієм Пишним без проведення конкурсу.

У свою чергу в спільній заяві члени наглядової ради Ощадбанку зазначали, що рішення НБУ про дискваліфікацію п'яти новообраних членів наглядової ради фінустанови є "безпрецедентним викликом реформі корпоративного управління держбанків". Крім того, члени наглядової ради наголошували, що Нацбанку було заздалегідь повідомлено про всі етапи ухвалення рішення щодо продовження контракту з Пишним, уточнюючи, що це рішення було ухвалено відповідно до їхніх статутних повноважень згідно із законодавством України і статутом фінустанови.

Пізніше, 18 і 19 лютого 2020 року Окружний адмінсуд Києва скасував рішення Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем центробанку про відмову в погодженні кандидатур Аджунера, Власова та Резнікова на членів наглядової ради Ощадбанку.

Центробанк, у свою чергу, зазначав, що не згоден з такими рішеннями суду, оскільки погодження керівників банків, зокрема членів і голови наглядової ради, є виключно його компетенцією відповідно до ст. 42 закону "Про банки і банківську діяльність".

Водночас Окружний адмінсуд Києва, пояснюючи скасування відповідного рішення комітету центробанку, наголошував: "НБУ вийшов за межі своїх повноважень не лише у процедурі проведення погодження позивача на посаду, а й під час самої перевірки на відповідність кваліфікаційним вимогам, оцінюючи не кваліфікаційні вимоги, а виконання посадових обов'язків голови наглядової ради АТ "Ощадбанк".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА