17:11 21.05.2020

Суд зобов'язав Офіс генпрокурора внести до ЄРДР заяву про можливе втручання Байдена в роботу Шокіна

3 хв читати
Суд зобов'язав Офіс генпрокурора внести до ЄРДР заяву про можливе втручання Байдена в роботу Шокіна

Печерський районний суд м. Києва зобов'язав Офіс генерального прокурора внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про можливе втручання віце-президента США Джо Байдена у діяльність колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна.

"Скаргу (адвоката Шокіна - ІФ) Телешецького Олександра Івановича в інтересах Особа_1 на бездіяльність Офісу генерального прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, - задовольнити", - йдеться в постанові суду №757/13 840/20-к, підписаній суддею Сергієм Вовком.

Суд постановив "зобов'язати компетентну особу на внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань Офісу генерального прокурора, у провадженні якого здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №62020000000000236 від 24.02.2020 року, внести у Єдиному реєстрі досудових розслідувань до короткого викладу фактичних обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 343 КПК України по кримінальному провадженню №62020000000000236 від 24.02.2020 року, відомості про втручання у діяльність колишнього генерального прокурора України Особа_1 - саме громадянина Сполучених Штатів Америки Особа_5, колишнього віце-президента США".

Постанова оскарженню не підлягає.

Як повідомлялося, 27 лютого Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна з боку віце-президента США Джозефа Байдена. Причиною тиску стало розслідування Генеральною прокуратурою України тяжких злочинів у сфері міжнародної корупції, пов'язаних із діяльністю екс-міністра екології України Миколи Злочевського та керівників компанії Burisma. Справу було відкрито за ч. 2 ст. 343.

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані у низці інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику й участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишній генпрокурор України Віктор Шокін був звільнений на прохання Байдена - нібито за те, що розбирався у зв'язках Burisma з його сином Гантером Байденом.

Наприкінці січня 2020 року Шокін заявив, що був отруєний ртуттю п'ять місяців тому під час перебування у Греції, після чого проходив тривалий період лікування.

"У мене немає явних ворогів, яких я точно знаю, що це ворог. Безумовно, одна з версій, але ця версія потребує дослідження, але є можливість причетності Байдена якимсь чином до цих питань. Я звернувся офіційно до грецьких правоохоронних органів із цього питання... просив їх розслідувати... Офіційно я ще відповіді не отримав, хоча звернувся досить давно з питання порушення кримінального провадження у зв'язку з моїм умисним вбивством", - розповів він.

12 травня Телешецький заявив, що Шокін звертається до президента України Володимира Зеленського як гаранта Конституції з проханням забезпечити реагування правоохоронних органів на заяви про вчинення протиправних дій Байденом.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" адвокат зазначив, що ДБР та Офіс генпрокурора не виконали низки судових рішень після реєстрації та розслідування злочинів, про які заявляв Шокін, - за фактом протиправних дій стосовно Шокіна з боку Байдена.

Телешецький розповів, що протягом більше ніж трьох місяців після звернення Шокіна до правоохоронних органів про вчинення стосовно нього злочинних дій не було проведено жодних слідчих дій.

"Шокін знову звертається до суду і 14 квітня отримує рішення, яке зобов'язує Офіс генпрокурора відкрити провадження за фактом невиконання посадовими особами ДБР судового рішення", - сказав адвокат, додавши, що і це рішення залишається невиконаним.

За його словами, Шокіна жодного разу не допитували ні як потерпілого, ні навіть як свідка, жодних інших слідчих дій також не проводили. "Очевидно, слідчому і прокурору поставлено завдання... блокувати та ігнорувати цю справу", - сказав адвокат.

Телешецький стверджує, що нині провадження за заявою Шокіна про злочинні дії Байдена перебуває в слідчому управлінні Нацполіції Києва, але слідчий фактично не робить жодних дій для її розслідування.

У зв'язку з бездіяльністю правоохоронних органів, як повідомив Телешецький, Шокін звертається до президента України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА