21:02 21.05.2020

Україна закликала ОБСЄ звернути увагу на те, що запрошені для консультацій з ТКГ т.зв. представники "ДНР" і "ЛНР" мають паспорти РФ

3 хв читати
Україна закликала ОБСЄ звернути увагу на те, що запрошені для консультацій з ТКГ т.зв. представники "ДНР" і "ЛНР" мають паспорти РФ

Особи, запрошені Росією з так званих "Донецької і Луганської народних республік", на консультації в рамках Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, мають паспорти РФ і не мають законного права виступати від імені людей, змушених жити під російською окупацією, заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк.

"Ті з тимчасово окупованих частин Донецької і Луганської області, які були запрошені російською стороною, не представляють місцевих жителів. Місцеві жителі можуть бути представлені тільки місцевою владою, обраною на законних місцевих виборах, організованих відповідно до Конституції України та законів України. Запрошені на консультації з ТКГ з Донецька і Луганська мають російські паспорти (як внутрішні, так і для виїзду за кордон), їх привела до влади російська зброя, найманці і гроші, і вони не були обрані на демократичних, справедливих і прозорих виборах. У них немає законного права виступати від імені людей, змушених жити під російською окупацією", - сказав він на засіданні постійної ради ОБСЄ у четвер, повідомляється на сайті Постпредства України при міжнародних організаціях у Відні.

Цимбалюк наголосив, що Росія постійно ігнорує заклики міжнародної спільноти виконати Мінські зобов'язання, проте не залишила надії замінити себе як сторону конфлікту "на своїх ставлеників з Донецька і Луганська, які підкорятимуться інструкціям Кремля і дозволять Росії зайняти місце так званого "миротворця і посередника".

"Це допоможе Кремлю позбутися санкцій, які продовжують служити яскравим нагадуванням неприпустимості грубих порушень міжнародного права і основних принципів ОБСЄ про територіальну цілісність і суверенітет держав", - зазначив він.

Цимбалюк нагадав, що Росія протягом 6 років запрошує учасників з тимчасово окупованих частин Донецької і Луганської областей для участі в засіданнях ТКГ, які включають Росію, Україну і ОБСЄ.

"Цей склад чітко викладено в самому першому реченні Мінського протоколу, дозвольте мені процитувати: "Після розгляду та обговорення пропозицій, внесених учасниками консультацій в Мінську 1 вересня 2014 року, Тристороння контактна група, до якої входять представники України, Російської Федерації та ОБСЄ, дійшли розуміння про необхідність здійснення наступних кроків", - сказав він, додавши, що "хотів би попросити всі делегації враховувати цю цитату щоразу, коли російська делегація намагається викласти своє збочене бачення складу ТКГ, наприклад, як п'ятистороннього органу (Україна, Донецьк, Луганськ , ОБСЄ і Росія) або недавно як тристоронній орган (Україна, до якої також входять окремі райони Донецької і Луганської областей, Росія та ОБСЄ)".

Постпред України поінформував, що минулого тижня СММ ОБСЄ зареєструвала приблизно на 50% менше порушень припинення вогню в Донецькій і Луганській областях після трьох попередніх послідовних тижнів зростання таких порушень.

"Кількість обстрілів із забороненої Мінськом зброї одночасно зросла з 70 до 121. Ситуація з безпекою на Донбасі залишається нестабільною і непередбачуваною. Військова присутність Росії в тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей продовжує залишатися значною загрозою безпеки для України. Навіть у нинішніх умовах найбільш жорстких обмежень свободи пересування російською стороною СММ виявила 63 зброї в порушення ліній їх відведення і 110 місць зберігання, призначених для зброї", - сказав Цимбалюк.

За його словами, майже всі з них, 95%, були зареєстровані в окупованих Росією районах. Крім того, СММ продовжує повідомляти про російські сучасні системи радіоелектронної боротьби і протипіхотні міни на Донбасі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА