17:25 21.05.2020

Представник Bellingcat зазначає, що Гіркін в інтерв'ю Гордону зізнався в тому, в чому його обвинувачують у справі МН17

3 хв читати
Представник Bellingcat зазначає, що Гіркін в інтерв'ю Гордону зізнався в тому, в чому його обвинувачують у справі МН17

 Громадянин РФ, колишній т.зв. міністр оборони ДНР Ігор Гіркін (Стрєлков) під час інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону зробив зізнання в тому, в чому проти нього висунуто обвинувачення в рамках справи про катастрофу малайзійського "Боїнга" МН17, збитого в небі над Донбасом у 2014 році, зазначає журналіст-розслідувач міжнародної групи Bellingcat Христо Грозев.

"Для розслідування МН17 дуже важливо, що він (Стрєлков під час інтерв'ю - ІФ) не заперечив справжності перехоплень (переговорів - ІФ), в яких брав участь. Практично він у відкритому ефірі зізнався: так, за декілька тижнів до самого збивання (літака рейсу МН17 - ІФ) він просив у Кремля через т. зв. голову Криму, щоб йому доставили ППО разом із екіпажем", - сказав Грозев в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Тобто він реально зізнався в тому, в чому його конкретно в Голландії обвинувачують. А обвинувачують його не в тому, що він натиснув на кнопку, а в тому, що він замовив і створив умови для збивання. І це вперше відкритим тестом було сказано", - додав представник Bellingcat.

Розслідувач вважає, що інформацію, яку озвучив Гіркін в інтерв'ю, може бути використано в процесі проти останнього. Він також наголосив, що частина заяв, що стосуються підтримки бойовиків російською стороною, в цьому інтерв'ю прозвучала публічно вперше і буде дуже корисною для слідства.

"У цих розмовах... достатньо матеріалів, які можуть виявитися дуже корисними в суді. Я не знайомий із підготовкою, не знаю, як було зроблено приготування до цієї розмови. Але для мене як розслідувача і юриста очевидно: частину запитань було підготовлено саме з метою, щоб Гіркін піймався на певних речах. Це були добре сплановані не тільки журналістські запитання", - сказав грози.

Як повідомляє інтернет-видання "Гордон", представник Bellingcat зазначив, що іноді правоохоронці звертаються до журналістів із проханням передати їм записи таких інтерв'ю.

Раніше Дмитро Гордон заявив, що інтерв'ю з Гіркіним було зроблено ним за сприяння українських спецслужб, а флеш-накопичувачі з матеріалами передано до Гааги для використання як свідчень на процесі у справі про анексію Криму та військову агресію на Донбасі.

У Службі безпеки наголосили, що розглядають інтерв'ю, яке було ініціативою самого Гордона, як можливі додаткові докази агресії РФ проти України.

9 березня в Нідерландах в судовому комплексі Схіпголу поблизу Амстердама розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 Малазійських авіаліній. На лаві підсудних мали перебувати троє громадянин Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна. Ніхто з них у залі суду так і не з'явився.

Перша фаза суду, яка відбулася 9 та 10 березня з наступною перервою до 23 березня, була організаційною. Суд розглядав такі питання, як хто буде представлений у суді, чи готова до розгляду сама справа тощо. Справа складається з 36 тис. сторінок і "величезної кількості цифрових файлів, які демонструватимуться на екрані".

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Дві третини пасажирів - піддані Нідерландів. Розслідування причин катастрофи провадить міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: це Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов і Харченко, яких оголосили в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві та ненавмисному вбивстві.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА