08:09 22.05.2020

Вихід США з Договору про відкрите небо відбудеться через півроку - Помпео

2 хв читати
Вихід США з Договору про відкрите небо відбудеться через півроку - Помпео

Вихід США з Договору про відкрите небо запланований через шість місяців, підтвердив у четвер держсекретар США Майк Помпео.

"Завтра США повідомлять про рішення вийти з Договору про відкрите небо. Через шість місяців США більше не будуть учасником цієї угоди", - цитує Помпео CNN. Держсекретар пояснив, що відлік цих шести місяців починається якраз у п'ятницю.

Також держсекретар підкреслив, що "ми можемо переглянути цей крок, якщо Росія повернеться до повного дотримання договору". Про такий варіант раніше заявив президент США Дональд Трамп.

Американські ЗМІ, першими повідомили про рішення Вашингтона вийти з угоди, пояснювали, що вона набуде чинності через півроку. Такий термін обумовлений в самому Договорі про відкрите небо.

Договір про відкрите небо (The Treaty on Open Skies) був підписаний 24 березня 1992 року в Гельсінкі представниками 23 держав-членів Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ). Росія ратифікувала договір 26 травня 2001 року, зараз його учасниками є 34 держави. Вони можуть робити обльоти територій один одного з метою контролю військової діяльності.

Договір є безстроковим. Будь-яка держава-учасниця має право вийти з нього. Держава-учасниця, яка має намір вийти з договору, повідомляє про своє рішення не пізніше, ніж за шість місяців до дати передбачуваного виходу. Депозитарії (Канада і Угорщина) негайно інформують усіх інших Держав-учасниць про таке рішення.

У разі, якщо будь-яка держава-учасниця повідомляє про рішення вийти з договору, депозитарії не раніше ніж через 30 днів і не пізніше ніж через 60 днів після отримання ними такого повідомлення скликають конференцію держав-учасниць з метою розгляду наслідків.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Білопільська громада залишилася без електропостачання - Сумська ОВА

Війська РФ за минулий день здійснили 31 обстріл 11 громад Сумської області, поранено трьох людей, із них двоє - діти

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА