13:51 23.05.2020

Україна закликає країни-учасниці Договору про відкрите небо докласти всіх зусиль для вирішення ситуації, що склалася навколо виходу США з договору – МЗС

2 хв читати
Україна закликає країни-учасниці Договору про відкрите небо докласти всіх зусиль для вирішення ситуації, що склалася навколо виходу США з договору – МЗС

Міністерство закордонних справ України взяло до уваги повідомлення Державного департаменту США про намір США вийти з Договору з відкритого неба (ДВН) і зазначає, що Україна зацікавлена в збереженні договору, однак тільки за умови добровільного його виконання всіма учасниками.

"Режим "відкритого неба" сприяв імплементації Резолюції ГА ООН "Проблема мілітаризації АР Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів". Зокрема, проведення спостережного польоту США за участю багатонаціональної команди іноземних інспекторів уздовж північного узбережжя АР Крим сприяло нормалізації поведінки РФ у цих водах", - наголошується в коментарі, оприлюдненому прес-службою МЗС України.

Водночас у Міністерстві наголошують, що починаючи з 2015 року роль та ефективність ДВН у цілому поступово знижується через неможливість здійснювати міжнародний повітряний моніторинг за військовою активністю РФ у найбільш критичних для безпеки України районах – над тимчасово окупованою територією АР Крим і м. Севастополь, Донецької та Луганської областей внаслідок їх окупації Росією та заборони польотів над ними, як і над ділянками території РФ, прилеглими до державного кордону України.

"Водночас, заради збереження верифікаційного режиму "відкритого неба", Україна закликає всіх держав-учасниць докласти максимальних зусиль для пошуків виходу з ситуації, що склалася", – заявляють в МЗС України.

Як повідомлялося, 21 травня президент США Дональд Трамп заявив, що прийняв рішення про вихід з Договору з відкритого неба через невиконання Росією прийнятих в рамках договору зобов'язань. Очікується, що США вийдуть із договіру через шість місяців.

Договір з відкритого неба (The Treaty on Open Skies) уклали 24 березня 1992 року в Гельсінкі представники 23 держав-членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Росія ратифікувала договір 26 травня 2001 року, зараз його учасниками є 34 держави. Вони можуть здійснювати обльоти територій одне одного з метою контролю військової діяльності.

Договір є безстроковим. Будь-яка держава-учасниця має право вийти з нього. Держава-учасниця, що має намір вийти з договору, повідомляє про своє рішення не пізніше, ніж за шість місяців до дати свого передбачуваного виходу. Депозитарії (Канада й Угорщина) негайно інформують всіх інших держав-учасниць про таке повідомлення.

У разі якщо будь-яка держава-учасниця повідомляє про рішення вийти з договору, депозитарії не раніше ніж через 30 днів і не пізніше ніж через 60 днів після отримання ними такого повідомлення скликають конференцію держав-учасниць з метою розгляду наслідків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА