13:47 25.05.2020

Українські виробники продукції військового призначення та подвійного використання зможуть експортувати її за кордон без держпосередника

2 хв читати
Українські виробники продукції військового призначення та подвійного використання зможуть експортувати її за кордон без держпосередника

У рамках реформи державного концерну "Укроборонпром" ухвалено рішення дозволити українським виробникам самим експортувати продукцію військового призначення і подвійного використання власного виробництва, без державного посередника, повідомив заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок.

"Тривалий час єдиним суб'єктом, який мав право спецекспортера, був концерн "Укроборонпром", а саме сім його дочірніх підприємств: "Укрспецекспорт", "Прогрес", "Спецтехноекспорт", "Укроборонсервіс", "Промоборонекспорт", "Таско-експорт", "Укрінмаш". Наразі в рамках реформи ухвалено рішення відмовитися від цієї монополії та дозволити українським виробникам самим експортувати продукцію (наголошую) власного виробництва", - сказав Божок в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, це означає, що якщо є підприємство, яке робить якийсь цікавий вітчизняний продукт у сфері оборонно-промислового комплексу (ОПК), йому більше не потрібні послуги державного посередника, він може здійснювати експорт самостійно.

Крім того, заступник міністра розповів, що МЗС і західні партнери України обстоюють ідею про те, щоб залишити одне підприємство-спецекспортер оборонної продукції.

"Бачення є таке, що сім "дочок" багато. Наразі тривають дискусії, скільки їх має бути. Наші західні партнери, й МЗС це підтримує, рекомендують нам залишити одне підприємство - потужне, сучасне, гнучке, кваліфіковане, тобто здатне гідно конкурувати на світовому ринку озброєнь і військової техніки, а не лише "воювати" в кабінетах "Укроборонпрому" за "ласий" контракт", - пояснив він.

Божок також наголосив на необхідності виконати аудит у всіх підприємствах ОПК України й залишити в державному управлінні тільки ті підприємства, які будуть визнані ефективними та важливими.

"Задум полягає в тому - і зараз це відбувається, - щоб виконати аудит у всіх підприємствах ОПК України стосовно їх важливості для національної безпеки та ефективності для економіки України й за результатами залишити в державному управлінні тільки ті підприємства, що будуть визнані ефективними та важливими. Решта підприємств, які або перебувають у стагнації, або просто не потрібні на сьогодні, віддати в приватизацію для того, щоб залучити додаткові інвестиції в економіку України. Перевага в цьому питанні віддаватиметься, звісно, інвестиціям із країн-членів НАТО в контексті нашої взаємної інтеграції", - наголосив він.

Божок додав, що реформа ДК "Укроборонпром" важлива й у контексті надання США матеріально-технічної та фінансової допомони для розвитку Збройних сил України. Загальний обсяг цієї допомоги, погоджений Конгресом США на цей рік, становить $250 млн. Ідеться про постачання високотехнологічних засобів, підготовку персоналу та інші види допомоги.


Повний текст інтерв'ю з Божком буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА