07:13 28.05.2020

Помпео оголосив про скасування винятків з американських санкцій проти ядерної програми Ірану

2 хв читати
Помпео оголосив про скасування винятків з американських санкцій проти ядерної програми Ірану

Держсекретар США Майк Помпео в середу заявив, що скасовує винятки з санкцій Вашингтона проти всіх іранських ядерних проектів, що стосуються Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми (СВПД).

"Сьогодні я оголошую про кінець винятків з санкцій, які охоплюють усі пов'язані з СВПД проекти в Ірані, які залишилися - переоснащення реактора в Араку, поставки збагаченого урану для дослідницького реактора в Тегерані і експорт Іраном відпрацьованого і утилізованого палива від дослідницького реактора", - йдеться в заяві Помпео.

"Дія винятків з санкцій закінчиться після подальшого 60-денного періоду, що дозволяє компаніям і організаціям, які беруть участь у цій діяльності, припинити такі операції", - йдеться в заяві держсекретаря.

Одночасно держсекретар підтвердив, що США надають виняток із санкцій терміном на 90 днів для міжнародних проектів, пов'язаних з АЕС "Бушер", з метою гарантування безпеки цього об'єкта.

У заяві держсекретаря також йдеться, що Вашингтон запроваджує санкції проти керуючого директора Організації з атомної енергії Ірану Амджада Сазгара і співробітника організації Маджида Агха.

Також Помпео звинуватив Тегеран у "брязканні ядерною зброєю" і в розширенні масштабів "ризикованої діяльності", що на думку Вашингтона, не дозволяється.

Він додав, що іранська влада, яка загрожує знищенням Ізраїлю, не має права володіти ядерною зброєю.

Президент Дональд Трамп вивів США з ядерної угоди з Іраном у 2018 році і відновив санкції проти Тегерана. У зв'язку з цим Іран поетапно скоротив свої зобов'язання за угодою.

Тим часом, Росія будує в Ірані АЕС "Бушер". Перший енергоблок АЕС "Бушер" потужністю 1000 МВт був переданий іранському замовнику 23 вересня 2013 року. 10 вересня 2016 року відбулася церемонія закладення першого каменя будівництва другої черги АЕС "Бушер", яка містить енергоблоки NN2 і 3. Терміни будівництва другого блоку - з 2016 до 2024 року, перший бетон під блок N3 був залитий в листопаді 2019 року, а роботи з нього планується завершити в 2026 році. Сумарна потужність двох енергоблоків складе 2,1 тис. МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА