19:44 28.05.2020

До КС надійшло подання нардепів щодо закону про анбандлінг

2 хв читати
До КС надійшло подання нардепів щодо закону про анбандлінг

До Конституційного суду України (КС) надійшло конституційне подання від 47 депутатів Верховної Ради щодо конституційності закону України №264-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу".

Про це повідомляє прес-служба КС.

Нардепи оспорюють конституційність окремих положень абзаців другого, третього ч. 3 ст. 89, ч. 5 ст. 136 Господарського кодексу України, ст. 14 закону "Про трубопровідний транспорт", абзацу дванадцятого ч. 1 ст. 4 закону "Про управління об'єктами державної власності" й абзацу другого ч. 6 ст. 21, абзацу першого ч. 3, ч. 4 ст. 44 закону "Про Кабінет Міністрів України" в редакції, передбаченій законом №264-IX.

"Аналіз положень закону №264-IX демонструє, що запропонована модель регулювання відповідних відносин не є оптимальною, а також не є єдиним можливим механізмом забезпечення виконання зобов'язань України щодо відокремлення діяльності з транспортування природного газу, електричної енергії та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи, оператора системи передачі", - зазначається в тексті подання.

Як повідомлялося, Верховна Рада 31 жовтня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №2239-1, необхідний для відокремлення від НАК "Нафтогаз України" діяльності з транспортування природного газу, сертифікації нового незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) і створення умов для укладення транзитного контракту з "Газпромом" за європейськими правилами.

Крім того, 15 листопада ВР усунула неузгодженості з ЄС у законі про анбандлінг "Нафтогазу".

"У нас є певні розбіжності в українському законодавстві щодо того, що таке газотранспортна система, чи включає вона в себе підземні газосховища. Одні закони говорять, що включає, інші говорять протилежне. Тому в цьому випадку в рамках статті 131 регламенту ми пропонуємо погодити текст у такий спосіб, щоб у явній формі прописати, що 100% державної власності гарантується і в газотранспортній системі, і в підземних сховищах газу", - пояснив голова профільного парламентського комітету Андрій Герус, виступаючи в парламенті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА