12:50 30.05.2020

Науковці хочуть побачити хоча б фото фрагмента Біблії Гутенберга з колекції Медведчука – DW

3 хв читати
Науковці хочуть побачити хоча б фото фрагмента Біблії Гутенберга з колекції Медведчука – DW

Німецькі вчені сподіваються, що народний депутат України Віктор Медведчук оприлюднить інформацію про наявний у нього фрагмент Біблії Гутенберга і надасть фото унікальної пам'ятки міжнародним дослідникам, повідомляє медіакорпорація Deutsche Welle.

Як зазначає DW, Медведчук зазначив у декларації про майно "фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року".

Річ навіть не в тому, що одна сторінка Біблії Гутенберга – першої в історії людства друкованої книги – сьогодні коштує дорожче, ніж будь-який із 18 задекларованих автомобілів українського депутата, а в тому, що вже багато десятиліть дослідження книг Гутенберга є окремим науковим напрямком в історії світової культури, зазначає DW.

Керівник Інституту світової літератури та друкованих медіа при університеті імені Йоганна Гутенберга в Майнці професор Штефан Фюссель (Stefan Füssel) розповів DW, що з 180 примірників першої в історії людства друкованої книги збереглися лише 49. Майже всі екземпляри Біблії Гутенберга сьогодні перебувають у провідних бібліотеках світу, таких як Бібліотека Конгресу у Вашингтоні, Національна бібліотека в Парижі, Лондонська British Library або університетська бібліотека Геттінгена. Таких книг зазвичай не знайдеш на ринку антикваріату.

Востаннє 20 років тому Біблію Гутенберга продали на аукціоні в Японії. Ціна, за оцінками фахівців, досягла кількох десятків мільйонів доларів. Два примірники першої в історії друкованої книги кілька років тому знайшлися в Москві, куди їх вивезли з Лейпцига як трофеї після Другої світової війни разом із трьома тисячами інших німецьких старовинних книг. Росія 70 років мовчала про долю цих унікальних екземплярів. Минулого року Фюсселю вдалося вперше на власні очі побачити один із них, пише DW.

Чи вдасться повернути ці екземпляри до Німеччини – питання до політиків, а для дослідника головне, що одна з цих книг вже оцифрована і доступна вченим з усього світу, зазначив Фюссель. "Для нас не так важливо, де зберігається книга. Для нас важливіше, що вона зберігається в хороших умовах, і сама книга – хоча б і в цифровому форматі – доступна для вивчення", – наголосив професор, нагадавши, що після Другої світової війни з Німеччини зникли кілька примірників Біблії Гутенберга, місцезнаходження яких частково досі невідоме.

Фюссель, як пише DW, висловив сподівання на те, що Медведчук оприлюднить інформацію про наявний у нього фрагмент Біблії Гутенберга і надасть фото міжнародним дослідникам, щоб ті могли визначити, якій саме книзі належить цей фрагмент.

Науці досі були відомі 15 окремих фрагментів у всьому світі. Частина з них зберігається в бібліотеках, частина – в приватних колекціях. За останнє десятиліття було знайдено кілька фрагментів Біблії Гутенберга. Наприклад, в 2009 році в Муніципальній бібліотеці французького міста Кольмар: кілька сторінок були вкладені в книгу 16 століття, на яку століттями не звертали уваги.

Дослідники не мають уявлення, який саме фрагмент може бути у Медведчука. "Є багато варіантів. Ми поки що не можемо говорити нічого про можливе походження. Але однієї фотографії буде достатньо, щоб ми отримали всі відповіді", – сказав DW один із провідних дослідників книг Гутенберга Ерік Вайт з Прінстонського університету.

Медведчук не відповів на численні запити DW, спрямовані в парламентську приймальню, прес-службу його політичного проекту "Український вибір" і особисто його асистенту зі зв'язків з пресою. Отже, питання про походження фрагмента першої друкованої книги в його колекції залишається без відповіді. Політик також не повідомив, чи готовий надати фотографії свого примірника вченим, зазначає DW .

Українські дослідники старовинних книг, з якими спілкувалася DW, констатують, що в Україні досі фрагментів Біблії Гутенберга не було. Згідно із законодавством України будь-які старовинні книги 15-18 століття вважаються національним культурним надбанням, яке не можна вивозити за межі країни, нагадує DW.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА