19:57 30.05.2020

ФДМ на зборах ТОВ "ЗТМК" призначив нового директора підприємства, Group DF заявляє про незаконність зміни керівництва

4 хв читати
ФДМ на зборах ТОВ "ЗТМК" призначив нового директора підприємства, Group DF заявляє про незаконність зміни керівництва

Фонд державного майна (ФДМ) України, що володіє як представник держави 51% -ю часткою ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК), ініціював проведення 29 травня поточного року загальні збори засновників компанії, на якому було прийнято рішення про зміну керівництва підприємства і призначено виконуючим обов'язки директора Сергія Лубеннікова.

Як повідомляється в заяві Group DF у суботу, на зборах засновників ТОВ "ЗТМК" розглядалося тільки одне питання, яке ініціював ФДМ, - питання зміни директора ТОВ "ЗТМК".

При цьому наголошується, що Tolexis Trading Limited (Кіпр), як власник 49% підприємства, не брав участі в зборах засновників, проте групі достовірно відомо, що під час зборів було прийнято рішення про призначення в.о. директора ТОВ "ЗТМК" Лубеннікова. У зв'язку з цим група заявила, що вважає минулі збори засновників незаконними, також незаконним є призначення нового в.о. директора.

На думку Group DF, збори були проведені з низкою грубих порушень законодавства, були істотно порушені права компанії Tolexis Trading Limited, як засновника ТОВ. Більшість порушень стосувалися процесуальних моментів проведення зборів, таких як вибору місця проведення зборів, визначення термінів проведення зборів, термінів ознайомлення засновників з документами, порядку перенесення зборів. Крім того, ФДМ умисно проігнорував рішення Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, що забороняє проводити зміну директора.

"Ми абсолютно впевнені в своїй правоті, тому юридична служба групи негайно подасть позови про визнання зборів засновників недійсними і про визнання призначення в.о. директора незаконним", - йдеться в заяві компанії в суботу.

Також повідомляється, що уповноважений представник компанії Tolexis Trading Limited, громадянин Республіки Кіпр, не мав фізичної можливості взяти участь у зборах засновників 29 травня 2020 року через відсутність авіасполучення між Україною і Республікою Кіпр (обмеження пов'язані з заходами уряду України з боротьби з вірусом COVID 19). Тому, компанія Tolexis Trading Limited, яка є резидентом Кіпру, подасть позови до міжнародних судів для захисту своїх законних прав та інтересів.

"Група вважає неприпустимим з боку чиновників ФДМ подібне правове беззаконня, що межує з рейдерством. Події, які розгорнулися навколо ЗТМК, наочно демонструють ставлення до іноземних інвесторів. Ми впевнені, що нинішні абсолютно деструктивні дії ФДМ наносять прямі економічні збитки ЗТМК. Призначивши нового директора без конкурсу, ФДМ серйозно дестабілізує ситуацію навколо комбінату, що перебуває і без того, в дуже важкій економічній ситуації в зв'язку зі становищем на ринку титану. Такий крок фактично призводить до того, що Фонд бере на себе повну відповідальність за весь багатотисячний колектив підприємства", - резюмується в заяві Group DF.

У прес-службі ФДМ агентству "Інтерфакс-Україна" пояснили, що в зв'язку з суботою всі офіційні коментарі будуть зроблені в понеділок, 1 червня.

Раніше Group DF заявляла, що ФДМ робила спроби провести збори засновників ТОВ "ЗТМК" із зміною керівництва підприємства 30 квітня і 12 травня поточного року, які виявилися невдалими.

Також повідомлялося, що Кабінет міністрів України погодив призначення Сергія Лубеннікова виконуючим обов'язки директора ТОВ "ЗТМК" - відповідне розпорядження уряду №165-р датується 26 лютого 2020 року.

Як повідомлялося, в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду (ВАКС) триває розгляд апеляційної скарги прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) на винесений 29 травня 2019 року Заводським райсудом Запоріжжя виправдувальний вирок у справі щодо директора ТОВ "ЗТМК" Сивака за звинуваченням в розтраті коштів підприємства в особливо великих розмірах (492 млн грн). Також колегія суддів задовольнила клопотання прокурорів САП щодо повторного дослідження всіх доказів, заявлених у суді першої інстанції, а також повторного допиту всіх свідків у справі.

Раніше САП повідомляла, що Сивак звинувачується в тому, що під час перебування директором ЗТМК у 2014 році, маючи прямий умисел і зловживаючи службовим становищем, розтратив $ 110 млн. Кримінальне провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами ЗТМК було зареєстровано 15 вересня 2015 року та передано в НАБУ 8 червня 2016 року.

Слідством встановлено, що протягом 2014-2015 рр. підконтрольна Group DF компанія Tolexis Trading Limited виділила цьому підприємству 880 млн грн. Однак директор перерахував 492 млн грн з цих коштів на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти були спрямовані ВАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ВАТ "Запоріжжяобленерго", банку "Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс" у рахунок погашення заборгованості ЗТМК".

ЗТМК - єдиний в Україні і Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн в рік, проте через зношування виробничих фондів підприємство може випускати тільки 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF - 49% часткою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА