20:30 02.06.2020

ФРУ закликає президента ініціювати правки в закон 1210 для зниження ренти на ЗРС через кризу в ГМК

3 хв читати
ФРУ закликає президента ініціювати правки в закон 1210 для зниження ренти на ЗРС через кризу в ГМК

Федерація роботодавців України (ФРУ) закликала керівництво країни в оперативному порядку внести необхідні зміни до закону про вдосконалення адміністрування податків (1210, після підписання - 466) з урахуванням пропозицій бізнесу і не підвищувати рентні платежі на видобуток залізної руди в 1,5 раза в умовах кризи в гірничо-металургійному комплексі (ГМК).

"Підвищення ренти призведе до збільшення вартості залізорудної сировини (ЗРС) на внутрішньому ринку і остаточної втрати конкурентоспроможності українськими металургами", - підкреслюється в листі гендиректора ФРУ Руслана Іллічова, який він направив президенту Володимиру Зеленському у вівторок.

У зверненні до глави держави, копію якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", констатується, що з другого півріччя 2019 року вітчизняна металургія перебуває в стані глибокої кризи через складнощі зі збутом продукції на ринках, а також через пандемію коронавірусу. У 2019 виплавка сталі впала до 21 млн тонн сталі - рекордного мінімуму в історії незалежної України, а в 2020 році ситуація ще більше ускладнилася, зазначається в документі.

За даними ФРУ, в квітні-2020 падіння виплавки сталі в порівнянні з квітнем-2019 в Україні склало 31%. Повністю зупинився Дніпровський метзавод (ДМЗ), виробництво в квітні поточного року на "Азовсталі" і "Інтерпайп-Сталь" впало майже на 40%, на "Запоріжсталі" - на 35%. Чистий збиток металургів в I кварталі 2020 року склав близько 14 млрд грн.

Іллічов додав, що закон також вводить акциз на всі базові та моторні масла, що призведе до подорожчання цієї продукції на 47% і утруднить її імпорт.

На думку глави ФРУ, ефект від введення закону буде негативний: зниження надходжень до бюджету, зниження обсягів експорту і валютної виручки, а також можлива зупинка підприємств і безробіття.

"Влада обіцяла бізнес-спільноті, що всі проблемні питання закону №466 будуть вирішені, і жоден бізнес не постраждає. Минуло 10 днів з моменту підписання закону президентом, але бізнес не бачить жодних активних дій з боку влади в цьому напрямку", - зазначається у листі.

На думку глави ФРУ, ще існує можливість виправити ситуацію, але необхідно діяти дуже швидко і прийняти комплексне рішення: за два тижні зібрати і проголосувати всі норми, які погіршують ведення бізнесу в Україні. "Зволікання може коштувати дуже дорого і мати катастрофічні наслідки для економіки України", - резюмується в листі ФРУ.

Як повідомлялося, Зеленський 21 травня підписав резонансний закон з поправками до Податкового кодексу щодо вдосконалення адміністрування податків і усунення технічних неузгодженостей в податковому законодавстві, прийнятий 16 січня цього року. Разом із тим він наголосив на необхідності підготувати законопроект з поправками до цього закону. Це стало темою недавньої зустрічі зацікавлених сторін, зокрема бізнес-асоціацій, в Офісі президента. За підсумками консультацій через два тижні у Верховній Раді має бути зареєстрований відповідний законопроект з правками.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА