07:25 03.06.2020

В ОБСЄ закликали владу Білорусі припинити затримання активістів і провести відкриті вибори президента

2 хв читати
В ОБСЄ закликали владу Білорусі припинити затримання активістів і провести відкриті вибори президента

Парламентська асамблея ОБСЄ закликала офіційний Мінськ забезпечити відкриту обстановку для проведення президентської виборчої кампанії і утриматися від затримань.

"У зв'язку з виборами, які відбудуться через два місяці, дуже важливо, щоб влада Білорусі зробила все можливе, щоб створити повноцінне і відкрите середовище для проведення кампанії", - йдеться в спільній заяві голови постійного комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань ПА ОБСЄ Кіріакоса Хаджианні, його заступника Міхаеля Георга Лінка і доповідача Карі Генріксена.

У ПА ОБСЄ висловили стурбованість у зв'язку з затриманнями на пікетах зі збору підписів. "Затримання видних політичних активістів не тільки перешкоджає роботі потенційних кандидатів, але і чинить страшний вплив на суспільство", - підкреслили там.

"Ми закликаємо владу проявляти максимальну стриманість напередодні президентських виборів 9 серпня і сподіваємося на більш вільну обстановку, ніж ми раніше спостерігали", - додали в ПА ОБСЄ.

Заяву представників ПА ОБСЄ зроблено в зв'язку з затриманням численних політичних активістів, які брали участь у пікетах зі збору підписів.

Як повідомлялося, в неділю в білоруській столиці, обласних і районних центрах пройшли масові пікети потенційних кандидатів у президенти. Пікети в столиці, зокрема, стартували в полудень і завершилися тільки до вечора. Як свідчать численні відеозаписи, черги охочих віддати свої підписи в підтримку претендентів у кандидати розтягнулися на кілометр.

Пікети зі збору підписів, відповідно до білоруського законодавства, є законними. Разом із тим, правозахисний центр "Весна" повідомив про затримання декількох десятків учасників збору підписів на підтримку кандидатів у президенти. Так, за даними центру, в різних містах було затримано понад 30 осіб, включно з лідером незареєстрованої Білоруської соціал-демократичної партії (Народна Грамада) Миколи Статкевича і голови незареєстрованої молодіжної опозиційної організації "Молодий фронт" Дениса Урбановича. Частина затриманих згодом була відпущена.

Крім того, минулої п'ятниці в Гродно на пікеті на підтримку висування кандидатом в президенти Світлани Тихановської був затриманий її чоловік, відеоблогер Сергій Тихановський, а також кілька його прихильників. У МВС Білорусі повідомили, що учасники пікету були затримані за застосування насильства стосовно співробітників міліції, порушено кримінальну справу. Білоруські правозахисники зі свого боку заявили, що вважають Тихановського політичним в'язнем, і зажадали його звільнення.

Як повідомлялося, президентські вибори в Білорусі відбудуться 9 серпня. Наразі ініціативні групи 14 претендентів продовжують збирати підписи на підтримку висування їх кандидатами в президенти.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА