13:24 03.06.2020

Єрмак поінформував Берлін, що НЗФ на Донбасі продовжують використовувати заборонене озброєння

3 хв читати
Єрмак поінформував Берлін, що НЗФ на Донбасі продовжують використовувати заборонене озброєння

Україна вдячна німецькій стороні за підтримку в рамках "нормандського формату" з врегулювання ситуації на Донбасі, а також за підтримку реформ у країні, зазначив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак за підсумками візиту української делегації в Берлін 2 червня.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, представники України та Німеччини на зустрічах обговорили питання двостороннього співробітництва й обмінялися досвідом щодо протидії пандемії коронавірусу. Особливу увагу було приділено спільним зусиллям для досягнення миру на сході України.

Сторони обговорили стан виконання домовленостей, досягнутих на саміті "нормандської четвірки" в Парижі в грудні 2019 року. На зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом Єрмак розповів подробиці переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську, повідомив про оновлення складу та підвищення статусу української делегації в ТКГ.

"Україну категорично не влаштовує повільність просування вперед у Мінському форматі. Тому ми робимо все можливе, щоб переговори були більш ефективними. Ми не лише запропонували переведення зустрічей у формат відеоконференцій у режимі 24/7. Президент України Володимир Зеленський істотно розширив українську делегацію у складі Мінської групи та підвищив статус її членів", - розповів у Берліні керівник ОП.

Сторони погодилися, що з часу проведення грудневого саміту "нормандської четвірки" досягнуто відчутного прогресу у взаємному звільненні утримуваних осіб.

"Ми констатували прогрес у звільненні полонених. Однак рух до наступного взаємного звільнення, на жаль, поки загальмований. І нам заважає не лише епідемія коронавірусу, а й конкретне невиконання іншою стороною домовленості "нормандського саміту" в Парижі про допуск представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць утримання заручників на тимчасово окупованих територіях", - зазначив Єрмак.

Під час переговорів із міністром оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер Андрій Єрмак зазначив, що для прискорення просування до миру потрібно, зокрема, вжити заходів для реалізації повного та всеосяжного режиму припинення вогню, яке наразі не виконано.

"Ми донесли до партнерів нашу стурбованість тим, що не виконується чи не найважливіша умова для просування до миру - досі не припиняються обстріли! З 19 грудня минулого року до 29 травня було зафіксовано понад 1,5 тис. обстрілів з боку незаконних збройних формувань. За цей час загинуло 33 українські військові, ще 235 були поранені. Бойовики продовжують використовувати заборонене Мінськими угодами озброєння", - заявив Єрмак.

Він зазначив, що Росія та підконтрольні їй незаконні збройні формування мають забезпечити спостерігачам СММ ОБСЄ безпечний і надійний доступ на тимчасово окуповані території України. "Також важливим є виконання сторонами оновленого плану розмінування та продовження процесу розведення сил і засобів за верифікації з боку СММ ОБСЄ. Ці домовленості нормандського саміту також мають бути виконані", - наголошується в повідомленні.

Крім того, співрозмовники відзначили необхідність відкриття нових КПВВ через лінію розмежування, з огляду передусім на гуманітарні критерії.

Учасники зустрічі обговорили можливості для поглиблення взаємодії України та НАТО, а також питання двостороннього співробітництва України та ФРН.

Зокрема, з радником канцлера ФРН з економічних питань Ларсом-Гендріком Реллером обговорювалися питання фінансової підтримки України та інвестицій.

"Ми вдячні Німеччині та особисто канцлеру Ангелі Меркель та всім нашим співрозмовникам за тверду й послідовну позицію щодо підтримки територіальної цілісності і суверенітету України. Вони ще раз продемонстрували, що Німеччина є добрим та надійним другом України, і ми відчуваємо величезну підтримку", - резюмував Єрмак.

Керівник Офісу президента України також передав канцлеру ФРН Ангелі Меркель вітання від президента Зеленського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 11 ракетних і 78 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

Генштаб ЗС України: Ухвалено рішення про припинення відрядження полковника Наталії Гуменюк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА