08:27 04.06.2020

Трамп не вважає за потрібне залучати військових для придушення протестів у країні

3 хв читати
Трамп не вважає за потрібне залучати військових для придушення протестів у країні

Президент США Дональд Трамп вважає, що залучати військових для придушення протестів у країні не буде потрібно.

"Я не думаю, що нам доведеться це робити", - відповів Трамп в інтерв'ю телеканалу Newsmax TV на питання, чи потрібно відправляти військових у американські міста для відновлення правопорядку.

Тим часом, Пентагон змінив плани про повернення на місце постійної дислокації військовослужбовців, відправлених у район поблизу Вашингтона.

Міністр сухопутних сил США Раян Маккарті повідомив агентству Associated Press, що план відправки додому частини приблизно 1 тис. 300 діючих військовослужбовців з району поблизу столиці змінився після внутрішніх переговорів в Пентагоні і участі міністра оборони Марка Еспера у зустрічі в Білому домі.

Повідомляється, що Маккарті о 10 годині в середу вперше отримав повідомлення про наказ Пентагону відправити 200 солдатів 82-ї повітряно-десантної дивізії на їх базу в Форт-Брегг (штат Північна Кароліна), але через кілька годин Пентагон повідомив його, що Еспер скасував це рішення.

Представник Пентагону підполковник Кріс Мітчелл також повідомив виданню The Hill, що чисельність військ в цьому районі не змінилася.

Війська дійсної служби в районі столиці повинні "перебувати в бойовій готовності", але залишатимуться за межами самого округу Колумбія, йдеться в його заяві.

Війська були відправлені в столичний регіон на початку цього тижня після зростаючих протестів і заворушень у зв'язку з загибеллю беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда в поліцейській дільниці Міннеаполіса.

ЗМІ також повідомляють, що Трамп, який пригрозив розгорнути війська для придушення протестів, якщо губернатори не зможуть впоратися з демонстрантами, був незадоволений прес-конференцією, проведеною Есперо. Під час спілкування з журналістами міністр оборони заявив, що виступає проти застосування закону 1807 року, який дозволить президенту розгорнути війська по всій країні, щоб відповісти на протести.

"Я говорю це не тільки як міністр оборони, а й як колишній солдат і колишній член Національної гвардії, варіант використання діючих сил в якості правоохоронних органів повинен застосовуватися тільки в крайньому випадку і тільки в самих невідкладних і важких ситуаціях. Зараз ми не перебуваємо в подібній ситуації", - заявив Еспер.

На цьому тлі 21 сенатор від Демократичної партії закликав Міноборони США не використовувати війська для придушення загальнонаціональних протестів.

"Ми настійно закликаємо вас утриматися від використання Збройних сил Сполучених Штатів для придушення мирного, вільного самовираження американців, які здійснюють свої цивільні свободи в заклику до того, щоб державні установи відповідали більш високим стандартам в боротьбі за расову справедливість", - написали сенатори в листі, направленому главі Пентагону Марку Есперо і голові Об'єднаного комітету начальників штабів генерала Марку Міллі.

Раніше президент США Дональд Трамп пригрозив використовувати закон про повстання 1807 року, який дозволить розгорнути американські збройні сили для забезпечення внутрішнього правопорядку в умовах протестів і заворушень.

У США після загибелі в Міннеаполісі з вини поліції афроамериканця Джорджа Флойда відбуваються масові виступи. У низці міст ці протести вилилися в безлади, акти вандалізму, підпали і пограбування магазинів, запеклі зіткнення з силами правопорядку. З обох сторін є жертви і численні постраждалі. У значній кількості штатів країни губернатори ввели комендантську годину, до протидії демонстрантам залучено підрозділи Національної гвардії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА