06:53 05.06.2020

Демократи пропонують обмежити повноваження президента в застосуванні закону про повстання

2 хв читати
Демократи пропонують обмежити повноваження президента в застосуванні закону про повстання

Демократи сенату США внесли в четвер законопроект про обмеження президентської влади в застосуванні закону про повстання 1807 року.

"Президент Трамп пригрозив використовувати закон епохи рабства, щоб заглушити заклики до справедливості від тисяч американців, які протестують проти багатовікового расистського гноблення", - йдеться в заяві автора законопроекту демократа Річарда Блюменталя.

"Я пропоную терміново провести необхідні реформи, щоб забезпечити контроль і підзвітність широкої, практично необмеженої влади президента. Якщо президент застосовує військову силу проти американців у себе вдома, Конгрес повинен зажадати, принаймні, тих самих перевірок, які супроводжують застосування сили стосовно супротивників за кордоном", - додав він.

Законопроект передбачає, що президент США повинен буде отримати схвалення Конгресу, перш ніж використовувати закон про повстання.

Крім того, він пропонує обмежити термін використання закону 14 днями, якщо тільки законодавці не приймуть резолюцію про його продовження.

Законопроект також забороняє американським військовим брати участь в "обшуку, захопленні, арешті" або подібній діяльності, якщо тільки вони спеціально не наділені такими повноваженнями відповідно до закону.

Раніше президент США Дональд Трамп заявляв, що може вдатися до допомоги військових, якщо місцеві чиновники в містах та штатах США не зможуть придушити протести і заворушення, викликані смертю афроамериканця Джорджа Флойда.

Американським військовим, як правило, заборонено здійснювати правоохоронну діяльність на території США, але закон про повстання 1807 року може скасувати цю заборону.

Протести в усій країні почалися у відповідь на смерть Флойда. Чоловік був затриманий поліцейськими 25 травня в Міннеаполісі. При затриманні один із поліцейських натиснув на шию Флойда коліном. Згодом афроамериканець помер у реанімації, а відео його затримання потрапило в інтернет. У багатьох містах США мирні акції протестів переросли в безлади, зіткнення з поліцією і погроми.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА