08:25 05.06.2020

Буславець очікує від нового керівництва "Центренерго" пропозицій щодо закупівель вугілля на державних шахтах

3 хв читати
Буславець очікує від нового керівництва "Центренерго" пропозицій щодо закупівель вугілля на державних шахтах

Т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець найближчим часом очікує від нового керівництва ПАТ "Центренерго" пропозицій щодо закупівлі вугілля на державних шахтах і погашення заборгованості компанії перед вугільними підприємствами.

"Я сьогодні зустрічалася з новим керівником "Центренерго", головою наглядової ради і заступником голови Фонду держмайна, й у нас була розмова щодо планів компанії із закупівель вугілля на державних шахтах, і що саме вони робитимуть, щоб погасити свою заборгованість із вугілля", - сказала Буславець на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ у четвер.

При цьому вона додала, що добре знає нове керівництво "Центренерго" (Олександра Корчинського - ІФ) за його роботою в компанії "ТехНова" (Чернігівська ТЕЦ) і розраховує отримати його пропозиції щодо проблемних питань діяльності підприємства вже в найкоротші терміни.

Перед цим Буславець звернула увагу на те, що недотримання генкомпаніями, зокрема НАЕК "Енергоатом" і "Центренерго", прогнозного енергобалансу призводить до того, що "багато вугілля залишається невиробленим".

Вона звернула увагу, що за результатами роботи в травні "Центренерго" стала єдиною з компаній теплової генерації, що перевищила прогнозні показники, закладені в енергобалансі, але це не сприяло вирішенню проблеми використання вітчизняного вугілля.

"Перевиробництво електроенергії "Центренерго" становило 320 млн кВт-год. При цьому майже половину місяця компанія працювала на газу, на що я вже звертала увагу", - наголосила Буславець.

За її даними, ПАТ "Донбасенерго" недовиробило 46 млн кВт-год, а енергохолдинг "ДТЕК" - 337 млн кВт-год із закладених у прогнозному енергобалансі.

"Щодо ДТЕК це значить, що 170 тис. тонн вугілля не спрацювали", - зазначила т.в.о. міністра.

При цьому вона акцентувала, що НАЕК "Енергоатом" навпаки перевищив закладені балансом показники на 550 млн кВт-год.

Як повідомлялося, голова Мінекоенерго на нараді 8 травня піддала критиці ПАТ "Центренерго", яке включило до роботи газомазутний блок Трипільської ТЕС.

"Яка логіка включення в роботу газомазутних блоків, коли у нас профіцит вугілля - і на станції, і на складах шахт? Яке економічне обґрунтування ви маєте?" - сказала Буславець.

Пізніше ПАТ "Центренерго" включило такий самий блок на Вуглегірській ТЕС.

"На сьогоднішній нараді в міністерстві (енергетики та захисту довкілля - ІФ) представники "Центренерго" підтвердили, що включили ще один газомазутний блок - на Вуглегірській ТЕС. Вважаю, що це неправильно, оскільки у них на складах дуже багато вугілля, яке псується і підгорає", - сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" народний депутат Юрій Камельчук (фракція "Слуга народу"), який був присутній на нараді.

Наглядова рада "Центренерго" змінила в.о. генерального директора "Центренерго", призначивши на цю посаду екс-гендиректора компанії "ТехНова" Олександра Корчинського, чию кандидатуру уряд узгодив наприкінці лютого.

"Сьогодні ми повернули під контроль держави "Центренерго". Незважаючи на весь опір: судовий тролінг, неодноразове мінування будівлі Фонду держмайна, тиск на наглядову раду", - написав голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко на своїй сторінці у Facebook 29 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА