19:03 05.06.2020

В Україні буде створено робочу групу для приведення законодавства у сфері сурогатного материнства у відповідність із міжнародним

2 хв читати
В Україні буде створено робочу групу для приведення законодавства у сфері сурогатного материнства у відповідність із міжнародним

Міністерство внутрішніх справ України (МВС) ініціює створення міжвідомчої робочої групи для усунення правових колізій між українським та іноземним законодавством у сфері сурогатного материнства, повідомляє прес-служба МВС.

Рішення про створення робочої групи ухвалили на зустрічі, в якій взяли участь директор Департаменту міжнародного співробітництва МВС України Мері Акопян, радник заступника міністра внутрішніх справ Сергій Човпан, начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Національної поліції Артем Крищенко, консули та дипломати Великої Британії, Іспанії, Німеччини, Франції.

Як наголосив Крищенко, на сьогодні широкого суспільного розголосу набули проблемні питання, з якими стикаються іноземні громадяни, у яких народжуються діти із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій, зокрема сурогатного материнства. Він зазначив, що нерідко це стається через правові колізії між законодавством України та іншими державами, де народження дітей за допомогою сурогатного материнства на правовому рівні заборонено. Зокрема, це стосується реєстрації народження, документування паспортних даних, контролю за діяльністю відповідних медичних закладів, нагляду за дотриманням прав учасників процесу та новонародженої дитини.

"Нацполіція готова долучитися до врегулювання правових норм та удосконалення законів України щодо допоміжних репродуктивних технологій. Це питання потребує комплексного підходу з урахуванням міжнародного законодавства та практики. Тому ми сподіваємося на плідну співпрацю та допомогу представників іноземних держав", - заявив Крищенко.

"Ми концентруватимемося і залучатимемо стейкхолдерів, насамперед українських, та представників зацікавлених органів, щоб удосконалити законодавство", - зазначила Мері Акопян.

Вона наголосила, що чинне українське законодавство не дає змоги якісно відпрацьовувати правопорушення у випадках сурогатного материнства, а також дає можливість для здійснення шахрайства та інших порушень закону. Зокрема, йдеться про фальсифікацію документів та нелегальний перетин кордону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА