10:17 09.06.2020

Україна залучила до роботи політгрупи ТКГ як представників ОРДЛО журналістів Гармаша і Казанського, лікаря Лібстера та юриста Горана

3 хв читати
Україна залучила до роботи політгрупи ТКГ як представників ОРДЛО журналістів Гармаша і Казанського, лікаря Лібстера та юриста Горана

Україна 9 червня вперше залучила до роботи групи з політичних питань Тристоронньої контактної групи заявлених з боку української делегації представників тимчасово окупованих Росією окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до переговорів, Донецьку область у політичній групі ТКГ представляють відомі журналісти Сергій Гармаш і Денис Казанський.

Запрошеними представниками від Луганської області з боку української делегації стали лікар Костянтин Лібстер і юрист, керівник Міжнародної громадської організації "Луганське земляцтво" Вадим Горан.

"Залучення до складу делегації представників ОРДЛО, запрошених із боку України, можна розцінювати як реалізацію української моделі виконання "Мінська". Отже, Україна вперше за шість років переговорів у рамках переговорного процесу змогла демонополізувати функцію Росії із залучення нею громадян РФ як нібито "представників Донбасу", - зазначив співрозмовник агентства.

Офіс президента України у вівторок підтвердив цю інформацію. "Залучення представників ОРДЛО відбувається з метою реалізації положень Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей, зокрема пункту 9, пунктів 11-12, якими передбачено проведення консультацій із представниками окремих районів Донецької та Луганської областей стосовно параметрів політичного врегулювання та змін до законодавства", - йдеться в повідомленні прес-служби ОП.

Головний редактор інтернет-видання "ОстроВ" Сергій Гармаш у вівторок на своїй сторінці у Facebook підтвердив, що йому надійшла відповідна пропозиція. "Насправді я вже п'ять років говорю на всіх ефірах: якщо вже вам так дорогі Мінські угоди, а в них записано зобов'язання України "консультуватися" й "узгоджувати" деякі законопроекти з "представниками окремих районів Донецької та Луганської області", то я теж із Донецька, ведіть переговори зі мною! Відразу пояснюю: це не злощасна Консультативна рада! У жодному вигляді! Це замість неї. Це дослівне і формальне виконання Мінського комплексу заходів", - зазначив він.

Гармаш зазначив, що консультації з представниками ОРДЛО закладені в Комплексі заходів щодо виконання Мінських угод і Києву все одно доведеться їх проводити, нехай навіть формально, тому вихідці з Донбасу зацікавлені, щоб українська влада консультувалася з ними, а не з "міністрами" "ДНР" - "ЛНР".

"Ми не вестимемо переговорів із "ДНР". Цих трьох букв немає в Мінських угодах. Ми як представники ОРДЛО вестимемо консультації з нашою владою, і погоджуватимемо або не погоджуватимемо її рішення з важливих для нас питань щодо Донбасу! Зрештою, нам там жити і не враховувати наших інтересів - значить створювати ґрунт для майбутніх, тепер уже справді - цивільних, конфліктів", - наголосив він.

Уродженець Донецька, блогер і журналіст "Українського тижня" Денис Казанський зазначив, у свою чергу, що представники ОРДЛО, запропоновані українською стороною, братимуть участь у ТКГ не для того, щоб "щось узгоджувати з представниками незаконних організацій "Л/ДНР", а саме для консультацій української делегації та обговорення тих пунктів, які Україна взяла на себе зобов'язання обговорювати, коли підписувала Мінські угоди".

"Випереджаючи можливі запитання, відразу скажу, що ми виступаємо проти закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України. Що ж стосується можливих майбутніх виборів на непідконтрольній території, то наша позиція така, що вони можливі лише після отримання Україною контролю над кордоном і відбуватися можуть виключно за українськими законами - з поверненням українського ТБ, українських журналістів, українських політичних партій і переселенців", - заявив він.

Вадим Горан - уродженець Краснодону Луганської області, заслужений юрист України. З 1994 року працював в органах прокуратури Луганської області. У жовтні 2004 року перейшов працювати до Генеральної прокуратури України. У серпні 2006 року був призначений на посаду заступника прокурора Києва. У березні 2014 року пішов з органів прокуратури. Після цього став головою громадської організації "Луганське земляцтво".

Костянтин Лібстер - потомствений медик, травматолог. Його батько Сергій Лібстер після 2014 року залишився жити в Луганську і, згідно з інформацією ЗМІ, був внесений до бази "Миротворця" за нібито співпрацю з окупаційною адміністрацією та нагороди від так званої ЛНР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА