16:18 09.06.2020

Нацполіція за заявою МОЗ відкрила провадження про замах на розтрату держкоштів при закупівлі костюмів біозахисту - Жумаділов

2 хв читати
Нацполіція за заявою МОЗ відкрила провадження про замах на розтрату держкоштів при закупівлі костюмів біозахисту - Жумаділов

Національна поліція за заявою Міністерства охорони здоров'я відкрила провадження про замах на розтрату держкоштів при закупівлі костюмів біологічного захисту, що не відбулася, повідомив директор держпідприємства "Медичні закупівлі України" (МЗУ) Арсен Жумаділов.

"Як виявилося, кримінальне провадження, за яким я проходжу як свідок (поки що), відкрито за статтею про замах на розтрату коштів і зловживання владою. Відкрито за заявою МОЗ, стосується закупівлі костюмів, яка так і не відбулася", - написав він на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Жумаділов повідомив, що у вівторок уранці його викликали на допит до Нацполіції в цій справі.

"Зазначені статті КК належать до підслідності НАБУ (Національного антикорупційного бюро - ІФ). Слідчі Нацполіції не пояснили, чому саме їм прокуратура доручила слідство. Відганяю від себе думки, що пояснення цьому перебуває в суто політичній площині", - написав він.

Жумаділов також повідомив, що під час допиту "виявив бажання говорити рідною мовою, тобто кримськотатарською".

"Коли хвилююся, думки плутаються та автоматично переходять на рідну. На диво, слідчі виявилися неготові допитувати кримськотатарською. Нацполіція тепер шукатиме перекладача з української на кримськотатарську", - повідомив він.

Як повідомлялося, держпідприємство МЗУ 21 квітня повідомило, що провело всі необхідні процедури для закупівлі 90 тис. костюмів біологічного захисту згідно з висунутими МОЗ вимогами. Виробником костюмів є компанія "Текстиль-Контакт", яка спеціально розпочала їх виробництво для МЗУ. Власним коштом компанія виробила 20 тис. костюмів. Ціна костюмів становила 245 грн/шт. за очікуваної МОЗ ціни 396 грн за одиницю.

Водночас уже після проведення процедури цих торгів МОЗ змінило вимоги до костюмів і уклало договір на закупівлю 71,374 тис. костюмів, виготовлених у КНР, на суму 35,874 млн грн (488,6 грн/шт.), пояснюючи це необхідністю отримати костюми відповідно до ДСТУ EN 14126, проте такої вимоги МОЗ не поставило спочатку.

У МЗУ наголосили, що товар, який планує закупити МОЗ, в Україні ще треба буде перевірити на відповідність цій сертифікації. За даними ЗМІ, це костюми китайського виробництва.

29 квітня заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова повідомила, що звернулася до правоохоронних органів із заявою про злочин ДП "Медичні закупівлі України" (МЗУ), за її словами, МЗУ порушило законодавство України, не подавши до МОЗ технічного завдання на закупівлю костюмів біозахисту.

При цьому Шаталова того самого дня повідомила, що під час постачання закуплених МОЗ у КНР 71 тис. костюмів біозахисту можлива затримка через упровадження урядом цієї країни додаткового регулювання на експорт засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА